szerző:
Bari Máriusz

Fájdalomsugárral sütötték meg az amerikai 60 Minutes tévéműsor riporterét. A tömegoszlató fegyver mikrohullámokkal forrósítja fel a bőrfelületet és készteti menekülésre a sugara útjában állókat, ennek a kamera elé álló David Martin összesen három másodpercig tudott ellenállni.


A Silent Guardian fájdalomsugár-vető
© AP
Az "aktív visszatartó rendszernek" is nevezett fájdalomsugár használata esetén szinte azonnal előhozza az emberből a menekülési reflexet, amely a videóból is jól látszik. A CBS csatorna hírszerző riportere, David Martin deszka, illetve egy nagyobb matrac mögé bújva szegül szembe a 95 gigahertzes mikrohullámú támadásnak és míg jól látszik, hogy a réteges öltözködés mellett az is segít, ha beállnak egy vastagabb felület mögé, huzamosabb ideig semmiféleképpen nem lehet egy helyben maradni a fájdalomsugár útjában.

Az amerikai hadsereg tesztjei szerint öt másodpercnél többet senki sem képes kibírni a fegyver útjában, a videóban pedig ez is jól látszik: a riporter összesen három másodpercet képes eltölteni a hullámok előtt. Nem David Martin az egyetlen riporter, aki a fegyver elé állt: korábban Sharon Weinberger, a Wired magazin egyik bloggere is videón dokumentálta, hogyan képes kibírni a fájdalomsugarat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bari Máriusz Tech

Emberkísérleteket engedélyeztnének fegyverteszthez

Többféle hatást ötvöző nem-halálos fegyvert fejlesztenek a pennsylvaniai Applied Research Laboratoryban. Az intézet hangsúlyozza, a médiába eljutó hírek ellenére számos fegyver nem jut tovább a kísérleti fázisnál, kutatási adatok pedig csak elvétve akadnak.

Bari Máriusz Tech

Készül az olcsóbb fájdalomsugár

Újabb részletek láttak napvilágot az "aktív visszatartó rendszernek" nevezett fájdalomsugárról, többek között kiderült azt is, hogy biztonsági rés is került hozzá: azonosítóval rendelkező emberek útjából ugyanis eltér a fegyver.