szerző:
hvg.hu

A fecskendők és tűk helyett mikrotüskéket használ egy ír cég által kifejlesztett módszer, amelyek segítségével olcsóbban és hatékonyabban lehet a betegek szervezetébe juttatni a gyógyszereket.

Mikrotüskék egy hagyományos
injekciós tű mellett
© Tyndall Institute
A C|Net értesülései szerint a corki székhelyű Tyndall Institute által kifejlesztett mindössze 280 mikron (a mikron a méter milliomod része) magasságú tüskék behatolnak ugyan a bőrbe, de nem érik el az idegeket, így nem használatuk nem okoz fájdalmat.

A mikrotüskéket egy szilícium-ostyából hozzák létre, amelyet nátrium-hidroxidba merítenek, kontrollált körülmények között. Ennek eredményeként jönnek létre a nyolcszög-alapú kúpok, amelyek az apró töviseket formázzák meg.

Mikrotüskés tapaszokat már ma is készítenek nagyobb gyógyszercégek, ezek azonban fémből készülnek, s emiatt előállításuk igen drága. A szilícumból készült változat azonban gazdaságosabb, s a tüskék felülete simább is, így nem tép ki darabokat a bőrszövetből. Ez azért is lényeges, mert így a hatóanyagból is több jut a rendeltetési helyére.

Felhasználási módjukat tekintve három lehetőség van: az elsőben a páciens felhelyezi a mikrotüskéket tartalmazó tapaszt a bőrére, így apró lyukak alakulnak ki. Ezután egy második tapasz kerül az előző helyére, amelyet átitattak a gyógyszer hatóanyagával, amely így már be tud szivárogni a bőr alá.

A második lehetőség, hogy maga a tüskés tapasz van impregnálva a gyógyszerrel, amelyet valamilyen feloldódó borítással látnak el. Felhelyezés után a borítás felszívódik, majd a gyógyszer a tüskék közvetítésével jut a bőrbe.

A harmadik, hogy a tüskéket – az injekciós tűkhöz hasonlóan – üregesre formálják, s a gyógyszer a tapasz egy felsőbb rétegéből kerül a véráramba. Bár ez a három módszer közül a legbonyolultabb, azonban a Tyndall már kísérletezik a megvalósításával.

hvg.hu Plázs

Forradalmi sebtapasz: elfelejthetjük a varratokat, hegeket - videó

A sebészek hamarosan nedvességtűrő sebtapaszt használhatnak majd a varratok és kapcsok helyett a sebek összeillesztésére. A tapasz kifejlesztéséhez a gekkók falon járó képességének megismerése vezette a kutatókat. A forradalmi megoldás a szervezet belsejében is alkalmazható.

hvg.hu Tech

A zöld technológia és a nanotudomány éve volt 2007

Az elmúlt esztendőben előretörtek a környezetbarát, fenntartható technológiák, s létezik már módszer, amelynek segítségével olcsóbban lehet napelemekkel energiát előállítani, mint széntüzelésű erőműben. Természetesen a tudomány és technika egyéb területein sem állt le a fejlődés. Összeállításunkban megnézzük, melyek voltak az idei év legérdekesebb fejlesztései, találmányai és felfedezései.

ATV Tech

Nanotechnológia: hol tart a közeljövő sikerágazata hazánkban?

Az alkalmazott tudományok számos területét egyesítő ágban világszerte dinamikus fejlődés tapasztalható. Valamivel több mint egy éve Magyarországon is megalapították az első nanotechnológiai kutatóintézetet, ahol többek között egy világszabadalom, illetve egy forradalmi rákgyógyszer kifejlesztésén dolgoznak. Jelentés a magyar nanotechnológia „frontvonalából”.

Bari Máriusz Tech

Spermium mozgatná a nanoeszközöket

Ha a férfi hímivarsejtek működéséért felelős biológiai motort sikerül átültetni egy chipre, az emberi szervezetbe juttatott nanokészülékeket maga a vércukor működésben tarthatja, írja a Discovery News.