Karikatúra, fotóból – néhány kattintással

2008. március 07., péntek, 04:57 • Utolsó frissítés: 2008. március 07., péntek, 11:10
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A profik most felkiáltanak: "...

A profik most felkiáltanak: "...minek ehhez segédprogram, amikor a Photoshop „liquify” nevű szűrője tökéletesen megfelel erre a célra." Nos, a profiknak igazuk van, Photoshoppal azonban nem mindenki rendelkezik, sőt a nevezett szűrő sem található meg minden PS verzióban, a dolog tehát nem triviális. 

Szerencsére van egy apró, ingyenesen használható kis szoftver, amely a Cartoonist névre hallgat – pár kattintással remek kis karikatúrákat készíthetünk ismerőseink és családtagjaink fotóiból, mindannyiunk derültségére. A letöltéshez „sajnos” meg kell adnunk nevünket és e-mail címünket,  cserébe viszont egy igazán jópofa szoftverrel leszünk gazdagabbak.

A Cartoonist igazán nem bővelkedik funkciókban – mindössze annyit tudunk tenni, hogy a bal egérgomb nyomva tartása mellett torzíthatjuk a fotót. A torzítás mértékét a „warp radius” elnevezésű tolókával növelhetjük vagy csökkenthetjük. Értelemszerűen minél magasabb ez az érték, annál jobban „elmaszatoljuk” a fotót, érdemes tehát valahol a közepe táján hagyni ezt a beállítást. (Ha túlzásba visszük, akkor ugyanis nem annyira karikatúra, mint inkább szörnyszülött lesz a végeredmény, és az már nem annyira mókás…) Persze ha csak úgy hirtelen nekiesünk és össze-vissza torzítgatjuk a fotót, attól még nem kapunk karikatúrát. Álljon hát itt néhány tanács, hogy mitől is lesz egy kép valójában karikatúra portré.

02.jpg
Könnyen kezelhető, a végeredmény pedig igen mókás

A karikatúra portrék legfontosabb jellemzője, hogy az illető arcának hangsúlyos vonásait túlozzák el. Ha tehát  valakinek erőteljes, nagy orra van, akkor a karikatúráján kétszer akkora orra lesz. Ha valaki mosolygós alkat, akkor a karikatúráján óriási fültől-fülig mosoly lesz látható. A nem jellegzetes vonásokat viszont nem érdemes hangsúlyozni – a karikatúra lényege ugyanis, hogy bár a kép torz, a személy mégis felismerhető marad. Ezek az alapmódszerek a hagyományos karikatúrarajzolóktól származnak, de a szoftveres megoldásban sincsen ez másképp.

01.jpg
Túlozzuk el a jellegzetes vonásokat

A szoftver használata végtelenül egyszerű: csak válasszuk ki és töltsük be a fotót (Open), majd állítsuk a warp radius-t középtájra, és kísérletezzünk. Ha nem tetszik az eredmény, csak nyomjuk meg az undo-t (hetedik ikon felül, vagy CTRL+Z), sőt ha nagyon elrontunk valamit, akkor rezetelhetjük (CTRL+R) is a fotót bármikor. Kicsit emeljük ki a jellegzetes vonásokat (az ajkak, a mosoly és a fülek „eltúlozása” legtöbb esetben beválik), és máris készen vagyunk. Menteni jpg, tiff, bmp vagy gif formátumokban tudjuk a művet. A szoftver ingyenes.


18 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. március 3., 22:40 ágikagika

hogy kell ezt letölteni???
nekem mindig egy ilyen képalbumos programot tölt le.
Segíteni valaki???
Köszönöm

2010. október 25., 17:48 Emese Bánlaki

Nagyon jó ez az oldal.! Használni fogom!

2010. október 25., 17:48 Emese Bánlaki

nagyon jo!

2010. szeptember 27., 21:36 lapohos ors

ez nagyon jo

2010. május 28., 16:46 ANETT

EZ INGYEN VAN?

További 13 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Karikatúra, fotóból – néhány kattintással
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X