szerző:
hvg.hu

Mégsem Edison rögzítette a világ első hangfelvételét, a francia Scott de Martinville ugyanis tizenhét évvel megelőzte ebben - igaz, visszahallgatni már nem tudta felvételét.


Fonautográf: felvenni tudott,
visszajátszani még nem
A francia tudományegyetem szerint mégsem a Thomas Alva Edison által rögzített "Mary Had a Little Lamb" népdal a világ első hangfelvétele. Egy párizsi nyomdász, Edouard-Leon Scott de Martinville ugyanis 1860. április 9-án, még III. Napóleon idejében rögzített egy tíz másodperces részletet.

Martinville fonautográfnak elnevezett készüléke a hanghullámokat az olajlámpa füstjétől megfeketedett papírra karcolta fel, Edisontól eltérően azonban hiába sikerült tizenhét évvel megelőznie a rögzítésben, nem tudta már hogyan visszahallgatni a papíba vésett barázdák által tárolt hangokat.

Erre már csak a hangfelvételek archiválásával és megmentésével foglalkozó amerikai First Sounds projekt hangtörténészei és hangmérnökei voltak képesek bizonyos digitális képfeldolgozási módszerek alkalmazásával. A felvétel, ami az "Au clair de la lune" francia népdal egy részletét tartalmazza, MP3 formátumban a First Sounds oldalán érhető el.

Folk György (hvg.hu) Tech

Éteri muzsikát játszik a Nap-VIDEÓVAL

Zenél a Nap atmoszférája, állítja a magyar származású Robertus von Fay-Siebenburgen (Erdélyi Róbert), az angol Sheffieldi Egyetem napfizikai kutatóintézetének vezető professzora.

Bari Máriusz Tech

Bármiből lehet hangszóró

A brit védelmi minisztérium egyik fejlesztési malőrjéből született az a SoundSurface nevű megoldás, amellyel bármilyen felületből hangszórót lehet varázsolni.

BBC Tech

Hangos lesz a Google Earth

Ahogyan a szatellit szoftverrel a Föld teljes látképében gyönyörködhetünk, úgy a Google Earth felhasználói nemsokára a vizuális élmény mellett, jellemző hangokkal is kiegészíthetik élményeiket a világ minden táján rögzített felvételekkel.

MTI Tech

Egy gén magyarázza az abszolút hallást?

Az abszolút hallás a nevével ellentétben egyáltalán nem nevezhető annak, állítják amerikai kutatók. Abszolút hallásnak nevezik, ha valaki független forrásból megadott referenciahang nélkül meg tudja mondani bármely hangról annak tényleges magasságát.

hvg.hu Tech

Matematikailag levezethető a zenetörténet

A zeneelmélet kutatóit kavarta fel Dmitri Tymoczko, a Princeton University zeneszerzője hullámelméletre alapozott tanulmányával. Szerinte a nyugati zenei hangzásvilág összes akkordját ábrázolni lehet egy térben, igaz, a komplexebb összhangzatokhoz már több dimenzióban kell látnunk.