XP tipp: mappából lemezmeghajtó

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: virtuális meghajtó; xp tippek; XP titkok; mappa meghajtó;

Erre is van megoldás: mappáinkból készíthetünk virtuális...

Erre is van megoldás: mappáinkból készíthetünk virtuális meghajtót, saját betűjellel és elnevezéssel. Lássuk hogyan!

Tegyük fel, hogy nagyon sokat használjuk a C:\akarmi\dolgok mappát és annak tartalmát. A Sajátgépen keresztül "elnavigálni" idáig meglehetősen bonyolult. Megtehetjük persze, hogy az egész mappához készítünk egy parancsikont és ezt kitesszük a Windows Asztalra - ez azonban nem elegáns. Készítsünk a mappából inkább meghajtót!

Csak egy meghajtó betűjelre van szükség, amely még nem foglalt (legyen mondjuk a W: ez a legtöbb rendszeren még szabad...).
Nyissunk egy parancssort (Start menü>Minden program>Kellékek>Parancssor) majd gépeljük be a következő parancsot:

subst W: C:\akarmi\dolgok

Azaz hozzuk létre a W: betűjelű meghajtót, a C:\akarmi\dolgok mappa alapján. Ezek után máris megjelent a sajátgépben egy új meghajtó (W:), amelyet megnyitva rögtön a C:\akarmi\dolgok mappa tartalmát látjuk - még a gépet sem kell újraindítani, rögtön látjuk az új betűjelet.  Ezt a W: meghajtót át is nevezhetjük.

mappadir.jpg

Fotó:

Eltávolítani is egyszerű, csak írjuk be parancssorba: subst /d W:
Ezzel a mappa tartalma NEM törlődik, csak a virtuális meghajtót vesszük ki a sajátgépből.

Tetszőleges számú virtuális lemezt létrehozhatunk, csak legyen elég meghajtó betűjelünk (a foglalt betűjeleket értelemszerűen nem használhatjuk).

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X