szerző:
techline.hu

Mi a legfontosabb szempont a vírusirtó program kiválasztásánál?

Mi a legfontosabb szempont a vírusirtó program kiválasztásánál? Természetesen a megbízhatóság: ezért is lényeges az, hogy ezeket az alkalmazásokat világszerte, sok éve, több millióan használják. És azt is megnyugtató látni, hogy mindhárom versenyző rendszeresen ott van a vírusirtók tesztjeinek élbolyában, gyakran a fizetős szolgáltatásokat is megelőzve – de persze tesztelni sokféleképpen lehet. Ha viszont belenézünk egy-két független fórumba, láthatjuk, hogy sorakoznak az olyan bejegyzések, hogy „két éve használom, és még nem fertőződtem meg”, függetlenül melyik programról van szó a három közül.
Ne bízzuk el azonban magunkat, hiszen ezek az antivírus programok nem véletlenül ingyenesek. Egyik program sem tartalmaz teljes értékű tűzfalat, és habár némelyik állítja, hogy erre is jó, a spyware-ek ellen gyengén teljesítenek. Ezért azután a védelemhez még további két programra szükségünk lesz. Tűzfalból is van freeware, nem is akármilyen: a Comodo Firewall Pro otthoni felhasználásra ingyenes, és nagyon jól teljesít. Spywarekkel már kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen hiába tölthetők le a legjobb programok (például Ad-Aware), valós idejű védelmet nem kapunk, csak a fizetős verzióhoz. Így aztán kábé hetente kénytelenek leszünk magunk lefuttatni egy vizsgálatot.

Az alábbi táblázat egy egyszerű teszt eredményét mutatja: melyik program mennyi erőforrást használ, és mennyi ideig tart a keresés.

Avira AntiVir

Avast

AVG

rendszererőforrás keresés közben

55 MB RAM

75 MB

56 MB RAM

rendszer erőforrás háttérben

8 MB RAM

30 MB

4 MB RAM

keresési idő

4,5 perc\35500 fájl

2,5 perc\12000 fájl

6,5 perc\11111 fájl

 

Természetesen az eredmények a konfigurációktól is függnek, és nem szigorú tesztkörülmények között készültek, de jól összevágnak a felhasználók által hosszú távon tapasztaltakkal.  Kékkel emeltük ki a jelentős előnyt mutató adatokat, pirossal pedig a komoly hátrányt jelzőket.

A piros esernyő

A fentiekből az következik, hogy akinek nagyon fontos az erőforrások kihasználása, annak az AVG való, az Avastot pedig csak azok válasszák, akiknek jó sok RAM-juk van, mert félő, hogy a friss install utáni harminc mega lesz még több is. Az Avast keresési ideje cserébe kiemelkedő, habár nem néz át annyi elemet, mint az AntiVir.
Ezek az adatok persze nem elegendőek egy jó döntéshez, ahhoz még ismernünk kell a vírus felderítési eredményeket és a szolgáltatásokat is. Ebből a két szempontból a legérdekesebb program az AntiVir. A német program az egyik legjobban teljesítő antivírus a világon, nemcsak a két vetélytársát, de gyakran a fizetős programokat is megelőzi a teszteken. E-mail szűrője, letöltési szűrője azonban nincs. Ezt elvileg kivédi a valós idejű víruskeresés, ami minden kinyitott fájlt és elindított programot ellenőriz, de ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Az Antivirben kicsit bosszantó, hogy minden frissítés után felszólít a fizetős változat megvásárlására.

Pajzsokban nincs hiány

Az Avast általában pár százalékkal le van maradva társai mögött a teszteken, de ez kicsit eltúlozva annyit tesz, hogy százezer vírusból nem 100-at, hanem 150-et enged át. A Microsoft fizetős csomagját, vagy minden processzor és memóriamodul rémét, a Nortont, például földbe döngöli. Erőforrásigényét szolgáltatásbőséggel próbálja ellensúlyozni. Hogy csak egy pár jellemzőt említsünk, amivel a vetélytársai előtt jár: bootolás közbeni vírusvédelem, ami még álmukban végez a vírusokkal, mindenféle Shield: internetes, email, p2p, azonnali üzenetküldő és hálózati forgalmat ellenőrző szolgáltatás. A szolgáltatást évente regisztrálni kell, de ez mindössze pár percet vesz igénybe.
Az AVG 7.5-ös verziójában spyware és spam védelmet is találunk, sőt tűzfalat is tartalmaz a csomag, és végre Vista kompatibilis. A sok szolgáltatás ellenére továbbra is pehelykönnyű a program, egy futó WordPad több memóriát eszik. Annyi trükk van a programmal, hogy a honlapon nem reklámozzák az ingyenes verziót, de létezik! Remélhetőleg nemsokára kijön a nyolcas verzió ingyenes változata is, de a 7.5-ös addig is megteszi, például innen.

Kicsit a Windows 3.1-re emlékeztet a felület…

Végül is nem sikerült megkönnyítenünk a döntést, hiszen mindegyik program mellett számos érv szól. Az Aviránál hatékonyabb ingyenes víruskereső gyakorlatilag nem létezik, és ha elhisszük, hogy az aktív védelem kiváltja a különböző szűrőket, akkor nincs ellenfele. Ha félősek vagyunk, az Avast minden rést betöm, ha pedig igazán könnyű programra vágyunk, ott az AVG. Mi az Antivirre szavazunk, de csak azért, mert tetszik a piros esernyő ;-)


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!