szerző:
techline.hu

Függ a telepített szoftverektől, a Windows verziószámától, a...

Függ a telepített szoftverektől, a Windows verziószámától, a rendszerhelyreállító- és egyéb backup fájlok méretétől, a merevlemez gyorsaságától és állapotától… Van azonban egy apró regisztrációs beállítás, amelyet kevesen ismernek: ez pedig az arcátlan „startup delay” regisztrációs kulcs, amely, mint a neve is mutatja, késlelteti a Windows betöltését. Lássuk, hogyan tudjuk felturbózni a Windows indítását eme kulcs módosításával.

Indítsuk el a regisztrációs adatbázis-szerkesztőt (start menü/futtatás, majd írjuk be: regedit) és keressük meg a következő kulcsot:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ContentIndex

A ContentIndex mappában keressük meg a StartUpDelay nevű kulcsot – a legtöbb esetben ennek alapértéke 480000.

Klikkeljünk jobb egérrel a kulcson, és válasszuk a módosítás menüpontot. Fontos: decimális értéket adjunk meg, azaz a „decimális” opció legyen aktív. Az alapértéket írjuk át 4000-re.

Fontos, hogy decimális értéket adjunk

A kulcs a Microsoft indexelő szolgáltatás elindításának késleltetését adja meg - az értékek milliszekundumban vannak, ha valakit bővebben érdekel mit is csinál az indexelő szolgáltatás és a  StartUpDelay kulcs, az megtekintheti a hivatalos verziót itt: 
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms692127(VS.85).aspx

Készen is vagyunk: indítsuk újra a gépet és nézzük meg a hatást. Sajnos a tipp nem „garantált”, az általunk tesztelt gépek (XP professional és home, SP2, SP1 vegyesen) több mint a felénél működött, azaz látványos gyorsulás volt tapasztalható.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!