Törölhetetlen fájl törlése a lehető legegyszerűbben

2008. július 10., csütörtök, 06:00 • Utolsó frissítés: 2008. július 10., csütörtök, 15:22
Szerző:


Címkék: ; ;

Vannak fájlok, amelyeket egész egyszerűen nem lehet törölni (aminek persze számos oka...

Vannak fájlok, amelyeket egész egyszerűen nem lehet törölni (aminek persze számos oka lehet). Néhány hete bemutattunk egy módszert, amely ezeket az állományokat segít eltávolítani – az Unlocker ingyenes program segítségével. Most pedig következzék egy még egyszerűbb módszer, amelyhez semmiféle segédeszközre nincs szükség.
Bevezetőül annyit, hogy a Windows alatt törölhetetlen fájlokat, mappákat a „klasszikus” módszer szerint úgy likvidálhatjuk, ha kilépünk a Windowsból, és DOS- (vagy parancssoros) módban indítjuk újra a gépet, majd valamilyen DOS-alapú fájlkezelővel, esetleg a del DOS-parancs segítségével végrehajtjuk a törlési műveletet.
Ahhoz képest azonban, amit mostani tippünkben ajánlunk, még ez a megoldás is nyakatekertnek, hosszadalmasnak tűnik.
A törléshez indítsuk el Windows alatt a DOS-ablakot, azaz a Parancssort. Ezt a Minden program/Kellékek alatt találjuk, de elindíthatjuk a Start menü/Futtatás mezőben is a cmd.exe parancs begépelésével. Keressük meg ebben az ablakban azt a könyvtárat, amely a törlésre kiszemelt fájlt/mappát tartalmazza. A könyvtárváltáshoz természetesen ismernünk kell néhány DOS-parancsot (cd, del stb.), ám ez senkinek nem okozhat komolyabb gondot, elég, ha megkérdezi valamelyik idősebb barátját, aki még emlékszik a Windows előtti időkre.
Most nyissuk meg a Feladatkezelőt, a legegyszerűbben úgy, hogy a jobb egérgombbal kattintunk egyet a tálcán, majd kiválasztjuk a Feladatkezelő menüpontot.
Váltsunk át a Feladatkezelőben a Folyamatok fülre, és keressük meg az explorer.exe programot. Ez nem egyéb, mint a Windows Intéző, amely nélkül nem használható az operációs rendszer.
Most jelöljük ki a explorer.exe-t, és kattintsunk a Folyamat leállítása gombra.

filedelete1
A Windowsból úgy léphetünk ki, hogy leállítjuk az explorer.exe programot

Megfigyelhetjük, hogy a Windows asztalról eltűnnek az ikonok, nagyjából ugyanúgy, mint amikor kikapcsoljuk a gépet. Az Explorer nélkül tehát a Windows halott, csak a Feladatkezelő marad üzemképes, ám ez elég is nekünk.
Most menjünk vissza a DOS-ablakba, ahol gépeljük be a prompthoz a törlés parancsot, majd a fájl nevét. Ha például egy mp3 fájlt kell törölnünk, a parancs valahogy így fest majd: del "torlendo file neve.mp3"

dos1
A Parancssor ablakában sikerrel törölhetjük a kiszemelt fájlt

A parancs végrehajtódik, a fájl törlődik. Most térjünk vissza a Feladatkezelőhöz. Kattintsunk itt a Fájl menüben az Új feladat (Futtatás...) menüpontra. Megjelenik az Új feladat létrehozása ablak, itt a Megnyitás mezőbe gépeljük be az explorer.exe parancsot.

filedelete3
A Windowsba való visszatéréshez indítsuk újra az explorer.exe-t

Ezzel újraindítjuk az Intézőt, és ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk. A DOS-ablakra sincs már szükségünk, zárjuk be.

rendszerjel-W

13 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2013. december 6., 21:23 Rudolf Phócs

Rendszer által fogott file-t nem töröl az unclocker sem.. na most légy okosdomonokos.. ;)

2013. január 25., 17:39 Rádai József

Ez egy majdnem nagyon hasznos cikk lett volna, ha működik könyvtárra kivetítve is.
Fájllal nem próbáltam.
A lényeg, hogy magát a Windows könyvtárat szerettem volna törölni. Persze nem az éppen aktuálisat, hanem azt, amelyiket nem használom és már nem is akarom.

2010. augusztus 18., 17:28 Billes Ferenc

Kedves Mindannyian!

A fentinél lényegesen egyszerűbb módot találtam a "nem törölhető" fájl törlésére, tovább fejlesztve az eredeti módszert.

A Windows alól beléptem a parancssorba, megkerestem a windows alól nem törölhető fájl mappáját, (cdir mappanév, illetve meghajtónév: utasításokkal), és del utasítással egyszerűen töröltem a rakoncátlan fájlt.

Nálam működött, remélem másnál is fog.

Üdv.

Feri

2009. november 27., 11:31 zz76zz

Tetszik ez a megközelítés és szeretném kiegészíteni annyival, hogy nagyban megkönnyíti egy ingyenes alkalmazás.
Norton Commander.
1, letölt, pl innen:
http://www.letoltokozpont.hu/letoltes_file.php?k=19&a=4265
2, kicsomagol praktikusan a c gyökér nc mappába
3, cmd ablakban:
c:\
cd nc
nc.exe

Ez annyit tesz ószámítógépül, hogy
a, bárhonnan a c gyökérbe navigál
b, beléptet az nc mappába
c, elindítja a Norton Commandert

Innentől egy ősi Windows Commendert (mostanra T.C.) kapunk, ahol kényelmesen tudunk navigálni a könyvtárak között, tudunk több mindent illetve komplett könyvtárat is törölni.

u.i.: igen én vagyok az idősebb barát :)

2009. november 1., 11:06 Kari

A törlésre a fenti ötlet nagyon szép és jó, viszont nekem olyan file-ok vannak az egyik folderemben, amit a cmd-vel nem tudok listázni, így törölni se. :-(
A total commander is és a windows intéző is mutatja őket. 0 byte hosszúak. Properties ablakot se lehet róluk kérni. Ilyenkor mi a teendő?

További 8 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Törölhetetlen fájl törlése a lehető legegyszerűbben
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X