Végleg összeomlott? Segít az automatikus rendszer-helyreállítás

2008. július 28., hétfő, 05:30
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Az ASR két részből álló folyamat, biztonsági mentés...

Az ASR két részből álló folyamat, biztonsági mentés létrehozásából és a visszaállításból áll. Azonban ha nem hoztunk létre ASR mentőlemezt a gép összeomlása előtt, sajnos elfelejthetjük ezt a helyreállítási módot. Az ASR létrehoz egy helyreállító flopit és egy *.bkf fájlt, amely tartalmazza a boot- és rendszerpartíció összes adatát.  (Ha nem tudjuk melyik a boot partíciónk, tegyük a következőket: Indítsuk el a Start menü Futtatás menüpontjával az msconfig–ot. A BOOT.INI fülön belül keressük meg a „default” értékét a boot loader részen belül. Ha megegyezik az operációs rendszer sorában lévővel, akkor a boot- és rendszerpartíció egy és ugyanaz.)
A flopival visszaállítható a bkf fájl teljes tartalma. Probléma akkor van, ha a köteten lévő adataink frissebbek, mint amelyek a biztonsági másolatban vannak. Ekkor az adatokat más módszerrel kell biztonságba helyezni, a rendszer-helyreállítás közben ugyanis megkérdezés nélkül formázásra kerül a boot- és rendszerpartíció, ami persze lehet egy és ugyanaz. Formázás után a helyreállító elindítja az operációs rendszer telepítését, és megkezdi a biztonsági másolat visszaállítását. A többi partíción lévő adatok természetesen érintetlenül maradnak. Ennyit az elméletről, s most nézzük, miként megy ez a gyakorlatban…

ASR helyreállító-lemez készítése
Menjünk a Start menü / Minden program / Kellékek / Rendszereszközök mappába, és indítsuk el a „Biztonsági másolat” segédeszközt. Szedjük ki a pipát a „Mindig varázsló módban induljon” elől, majd kattintsunk a Mégse gombra, és indítsuk el újra a programot. Lent válasszuk az automatikus rendszer-helyreállító varázslót.

rendszer
Automatikus rendszer-helyreállító (ASR) lemez készítése

Meg kell adnunk majd egy elérési útvonalat, ahova a bkf fájlt mentheti a szoftver. Ez a meghajtó semmiképp ne a boot- vagy rendszerpartíció legyen, hisz ez a visszaállítás közben formázva lesz.

rendszer
Semmiképp se mentsük a boot- vagy rendszerpartícióra a fájlt!

A fájl mérete a partíciókon lévő adatmennyiségtől függ. Mentés után be kell helyeznünk egy flopit, hogy rákerüljenek a visszaállításhoz szükséges információk. 

Helyreállítás az ASR flopival
Helyezzük be XP CD-nket és bootoljunk be róla. A telepítés elején figyeljük az alsó információs sávot, és mikor megjelenik a visszaállítás lehetősége, nyomjuk le az F2-t.

rendszer
Az F2-vel tudjuk megkezdeni a helyreállítási folyamatot

Helyezzük be a helyreállító flopit, és kövessük az utasításokat. Formázás után elkezdődik a Windows telepítése, majd azt követően az adatok helyreállítása.

rendszer
Sikerült a visszaállítás

Ha minden jól sikerült, visszanyertük a biztonsági mentés elkészítésekor fennálló rendszerállapotot.

rendszerjel-W


15 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2010. február 8., 18:45 szegedi55

kérem segitsen valaki.eltünt a renszervisszaállitás inditó fájlja.start lapon a kellékek között sincs meg.mit tegyek?ujra telepités helyett valamo jo kis trükköt várok........
köszönöm

2010. február 8., 18:44 szegedi55

kérem segitsen valaki.eltünt a renszervisszaállitás inditó fájlja.start lapon a kellékek között sincs meg.mit tegyek?ujra telepités helyett valamo jo kis trükköt várok........
köszönöm

2009. április 1., 23:04 csucsok

Acronis Trueimage is egyfajta ghost program. De ki használ ma már floppyt? Látszik hogy vén rendszer alól nyomatjuk még. :)

2008. december 26., 18:40 Zoli

Kérem segítsen valaki!!!!!!!!!!!!!
Ma reggel bekapcsoltam a gépet,előjött minden majd kb.
5 mp.múlva leállt! Maga a gép nem állt le,csak úgy tett
mintha egy újraindítást csinált volna,újra beírtam a jelszót
és ugyanaz van reggel óta!!!!!!!! Sajnos nem nagyon értek
a géphez, mert kb.1 éve van(úgyhogy nem öreg gép!) Nagy
nehezen el tudtam indítani csökkentett üzemmódban,azért
is tudok most segítségért írni! Nagyon kérem írja meg valaki
mit tudok esetleg csinálni,mert lehet hogy én állítottam el
valamit! Tegnap az energiagazdálkodásnál állítottam valamit
hogy a képernyő és a merevlemez ne kapcsoljon ki magától,
lehet,hogy ez lett volna a baj?Pedig vissza állítottam,de akkor
sem megy normál üzemmódban!!!!!!!!!

Kérem írjon valaki sűrgősen,mert nagyon kellene a gép!!!!!

Előre is köszönöm mindenkinek,aki mgpróbál segíteni!!!

Zoli!

2008. november 22., 17:58 bercedes

Szerintem, aki igazán sokat használja a pc-jét, vagy nélkülözhetetlen az életében, annak kell egy másik pc, vagy egy másik vinyó komplett rendszerrel, pont az ilyen esetek miatt, mikor lerohad a rendszer.
És akkor ha megtörtént a baj, inkább újratelepítem, minthogy foltozgassam-javítgassam, az is kész egy óra alatt.

További 10 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Végleg összeomlott? Segít az automatikus rendszer-helyreállítás
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

Balázs Csaba: „Én mindig innen rendelek: http://emobi.hu” » Titkosügynökök mobiltokja


György Kövesdi: „"Ha valakinek nem tetszik az elődökhöz hasonlóan még mindig nagyon...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


András Molnár: „260 pénzért már elég komoly laptopot kapok, vagy egy közöepes telefont...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X