Építse be a Firefoxba a Google Chrome legjobb funkcióit!

2008. szeptember 09., kedd, 05:30 • Utolsó frissítés: 2008. szeptember 15., hétfő, 08:40
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Sőt, még jóval többre is, hála a Firefoxhoz használható beépülő...

Sőt, még jóval többre is, hála a Firefoxhoz használható beépülő moduloknak. Lássuk hát, miként ültethető át néhány érdekes és hasznos Chrome “ficsőr” a Firefoxba.

”Új lap” oldal
A Google Chrome minden egyes új „fül” megnyitásakor elénk tárja a leggyakrabban meglátogatott honlapokat. Ez egy nagyon hasznos és kényelmesen használható megoldás, amely bizony hiányzik a Firefoxból. Azonban a Speed Dial plug-in segítségével részben pótolhatjuk. 

ff2chrome

Igaz, nem százszázalékosan valósítja meg a Chrome funkcióját, mivel nem automatikusan a leggyakrabban látogatott oldalakat jeleníti meg, hanem nekünk kell beállítani, hogy mely oldalakról kérünk nézőképes gyűjteményt az új fülek vagy ablakok nyitásakor, de ez így talán még kényelmesebb is, hiszen valóban kedvenc oldalainkat fogjuk itt látni (megadott időközönként frissülő nézőképpel). A modul teljesen testreszabható, így a végeredmény pont olyan lehet, amilyen megfelel az ízlésünknek.
Hasonló funkciót egyébként plug-in nélkül is elérhetünk, ha regisztrálunk a http://www.iloggo.com oldalon. Itt egy olyan startoldalt hozhatunk létre magunknak, amelyen elhelyezhetjük kedvenc honlapjainkat, és egyetlen kattintással megnyithatjuk őket. Mellesleg aki saját startoldalakra vágyik, annak érdemes elolvasnia korábbi cikkünket, és az alapján választani ki a megfelelőt.

Letöltésvezérlő
Bár a Firefox 3 remek letöltésvezérlőt kapott, de ha valaki megirigyelte a Google Chrome alsó részén megjelenő letöltősávot, ilyet is elővarázsolhat a Firefoxban a Download Statusbar kiegészítővel. 

ff2chrome

Ahogyan az a legtöbb Firefox plug-in esetében lenni szokott, ezt a modult is kényünk-kedvünk szerint alakíthatjuk. A mérettől a színekig mindent megváltoztathatunk, Az éppen folyamatban lévő letöltések nem külön ablakban jelennek meg, hanem a Chrome-hoz hasonlóan, a program ablakának alsó részén.

Inkognitó üzemmód
A Safari és a Google Chrome egyaránt rendelkezik Inkognitó üzemmóddal, amelyet egyetlen kattintással bekapcsolhatunk. Ilyenkor a meglátogatott oldalak címei, a letöltési előzmények, a sütik és más, a böngészésünkről árulkodó jelek nem tárolódnak el a böngészőben. 

ff2chrome

A Stealther kiegészítő segítségével ugyanez megoldható Firefoxban is. Telepítése után az Eszközök menü egy Stealther menüponttal bővül. A plug-in beállítási lehetőségeinél azt is megszabhatjuk, hogy pontosan milyen információk tárolását mellőzze a program, amikor éppen „lopakodó” üzemmódra kapcsolunk (böngészési előzmények, sütik, referer adatok, cache stb.).

Chrome címsor
A Google Chrome címsora több szempontból is érdekes. A „gondolatolvasás” a Firefox 3-ban is rendelkezésre áll, így azért nem kell semmit tennünk. A Chrome azonban (ennek hasznossága mondjuk megkérdőjelezhető) kiemeli az éppen nézett oldal domain adatait a teljes URL címből. 

ff2chrome

Aki nem tud e nélkül a funkció nélkül élni, annak sem kell feltétlenül átállnia a Chrome-ra. A Locationbar kiegészítővel ugyanis ezt a funkciót (is) beépíthetjük a Firefoxba. Így ezentúl a domain cím feketével, mint az URL többi része szürke színnel jelenik meg a címsorban (mellesleg a színek változtathatók).

Weboldalból alkalmazás
Az új böngészővel egyetlen kattintással tudunk egy weboldalból „alkalmazást” készíteni, amely saját parancsikonnal indítható, és az ablaka nem tartalmazza a böngészőben megszokott eszköztárakat, így jobban hasonlít egy „rendes” alkalmazáshoz.

ff2chrome

Nos, a Prism for Firefox modullal éppen ezt a funkciót tudjuk megvalósítani Firefox alatt is. Az Eszközök menüben megjelenő Convert Website to Application menüpontra kattintva már készen is van webes alkalmazásunk. Választhatunk neki ikont is, amelyet elhelyezhetünk a Start menüben vagy akár az Asztalon is.
Akit megfogott ez a lehetőség, hasonló megoldásokat talál még korábbi cikkünkben is.

Ha már nincs más megoldás...
Végül, ha valamiért mégis szükségünk lenne a Google Chrome-ra (mondjuk a sebessége miatt egy-két online Google szolgáltatás esetében), a Firefoxból egyetlen gombnyomással elérhetjük az Open in Google Chrome for Firefox 3 modullal. 

ff2chrome

Ha általában Firefoxot használunk, és csak ritkán van szükségünk a Chrome-ra (mondjuk a GMailhez), akkor így egyetlen mozdulattal nyithatjuk meg a Firefoxban beírt címet  a Google böngészőjében (persze előfeltétel, hogy a Chrome telepítve legyen). Sőt, megadhatunk olyan URL címeket is, amelyeket ha beírunk a Firefoxba, azok automatikusan a Chrome-ban nyílnak meg. A telepítése sajnos nem egyszerű, de szolgálunk hozzá egy kis útmutatóval: a Firefox elindítása után válasszuk az Eszközök/Kiegészítők menüpontot és a megjelenő ablakra a fogd és dobd módszerrel húzzuk rá az XPI kiterjesztésű fájlt az Intézőből vagy az Asztalról.
Ezután a Firefox automatikusan telepíti a modult (a használatához újra kell indítani a böngészőt).
A FIrefox címsora alatt/mellett kattintva a jobb egérgombbal, a megjelenő helyi menüből a Testreszabás menüpontot kell választani, s onnan szintén a fogd és dobd megoldással ráhúzni a Google Chrome gombot a Firefox eszköztárára, tetszőleges helyre. Ezután már kényelmesen használhatjuk.

rendszerjel-W


11 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2009. november 14., 12:53 fehertigris

az IE azért fos mert:
1 kitolás annak akinek saját weblapja van, mert az IE meg se jeleníti normálisan
2 nem lehet XP-n frissíteni mert a telepítő ahelyett hogy feltenné a 7-est, vagy a 8-ast, újraindítja a gépet és nem csinál semmit
3 mert mikrofos

2009. március 22., 01:19 Smdngr Péter

Szerinem mindenki nyomtassa ki egy jó kemény lapra a kedvenc böngészőjét, sodorjon belőle gúlát, és dugja fel a fenekébe.

2009. február 25., 22:09 kk38

Szerintem, aki azért akarja eltörölni a föld színérő a ff-ot mert divat és ezért szar (???), az ugyanolyan hülye mint a titkárnő aki azért használja mert divat...:-(((

2008. november 20., 13:58

+ http://www.pcworld.hu/apix/0805/firefox_1.jpg
:b

2008. november 20., 13:43

Kedves Novák László és Kiss Péter!

A megjelenéstől /2002/ Firefoxot használok illetve néha Operát, mert egyszerűen gyorsabb, jobb és könnyebb böngészni velük.
IE tudásban csak most próbálja utolérni az alternatív böngészőket és biztonsága is ezer sebből vérzik.
A "DOS arc", talán azért "DOS arc", mert ért a számítástechnikához, de Te nem.

Egyébként a cikk számomra hasznos volt.
IE vs. FF cikk?

További 6 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Építse be a Firefoxba a Google Chrome legjobb funkcióit!
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X