szerző:
hvg.hu

Gyanúsan nyugodt a Nap felszíne. Az újonnan megjelent napfoltok nyugodt napciklusról árulkodnak, szombaton észlelték a harmadik foltot az elmúlt három héten belül, a STEREO B űrhajó képein előfordulhat, hogy egy negyedik is látható. Egyes vélemények szerint a napfoltok hiánya miatt csökkent csaknem egy teljes fokkal a Föld átlaghőmérséklete.


Napfolt a H-alfa hullámtartományban (2003. augusztus 4.)
© SST
Mintegy 200 napnyi inaktivitás után új napfoltok jelentek meg a Nap felszínén. 2008 kezdete óta szombaton jelent meg a harmadik napfolt az elmúlt három héten belül a csillag felszínén. Az elkövetkező hónapokban érkező foltokból következtethetünk arra, hogy mennyire lesz pusztító a következő 11 éves napciklus, amely kihatással lehet a műholdakra, illetve a földi elektromos hálózatokra is: minél gyorsabban térnek vissza a napfoltok, annál "keményebb" napidőjárás várható az elkövetkező tíz évre.

Doug Biesecker, a NOAA űridőjárás-előrejelző központ munkatársa a New Scientist-nek nyilatkozta, hogy szerinte már egy negyedik napfolt is folyamatosan jelenik meg. A megjelenések már a ciklus szolárminimumát követik - azt az időszakot, amelyben a legkevesebb számú napfolt figyelhető meg, de a tudósok az elkövetkező hónapok napfolttevékenységeire várnak igazából, azokból jöhetünk rá arra ugyanis, hogy mire kell felkészülnünk.

Egyes kutatók már korábban figyelmeztették a tudományos újságokat arról, hogy hirtelen bekövetkező mini-jégkorszakra kell felkészülünk, amelyre már korábban is volt példa többezer évvel ezelőtt. Ilyen volt például a Younger Dryas-lehűlés, amelyre bizonyítékot a grönlandi és antarktiszi jégből vett minták szolgáltatnak. Oleg Szorokin, az Orosz Természettudományi Akadémia napkutatója meg van győződve arról, hogy lehűlés előtt állunk, a globális felmelegedés pedig szerinte csepp a tengerben ahhoz a nagymértékű lehűléshez képest, amit a Nap inaktív felszíne okoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!