szerző:
hvg.hu

Gyanúsan nyugodt a Nap felszíne. Az újonnan megjelent napfoltok nyugodt napciklusról árulkodnak, szombaton észlelték a harmadik foltot az elmúlt három héten belül, a STEREO B űrhajó képein előfordulhat, hogy egy negyedik is látható. Egyes vélemények szerint a napfoltok hiánya miatt csökkent csaknem egy teljes fokkal a Föld átlaghőmérséklete.


Napfolt a H-alfa hullámtartományban (2003. augusztus 4.)
© SST
Mintegy 200 napnyi inaktivitás után új napfoltok jelentek meg a Nap felszínén. 2008 kezdete óta szombaton jelent meg a harmadik napfolt az elmúlt három héten belül a csillag felszínén. Az elkövetkező hónapokban érkező foltokból következtethetünk arra, hogy mennyire lesz pusztító a következő 11 éves napciklus, amely kihatással lehet a műholdakra, illetve a földi elektromos hálózatokra is: minél gyorsabban térnek vissza a napfoltok, annál "keményebb" napidőjárás várható az elkövetkező tíz évre.

Doug Biesecker, a NOAA űridőjárás-előrejelző központ munkatársa a New Scientist-nek nyilatkozta, hogy szerinte már egy negyedik napfolt is folyamatosan jelenik meg. A megjelenések már a ciklus szolárminimumát követik - azt az időszakot, amelyben a legkevesebb számú napfolt figyelhető meg, de a tudósok az elkövetkező hónapok napfolttevékenységeire várnak igazából, azokból jöhetünk rá arra ugyanis, hogy mire kell felkészülnünk.

Egyes kutatók már korábban figyelmeztették a tudományos újságokat arról, hogy hirtelen bekövetkező mini-jégkorszakra kell felkészülünk, amelyre már korábban is volt példa többezer évvel ezelőtt. Ilyen volt például a Younger Dryas-lehűlés, amelyre bizonyítékot a grönlandi és antarktiszi jégből vett minták szolgáltatnak. Oleg Szorokin, az Orosz Természettudományi Akadémia napkutatója meg van győződve arról, hogy lehűlés előtt állunk, a globális felmelegedés pedig szerinte csepp a tengerben ahhoz a nagymértékű lehűléshez képest, amit a Nap inaktív felszíne okoz.