szerző:
techline.hu

A videolejátszás „kényes dolog”: a számítógépen a...

A videolejátszás „kényes dolog”: a számítógépen a rengeteg formátum és tömörítési eljárás tengerében szinte mindenki zátonyra fut egy-egy hiányzó kodeken. A Windows Media Player ráadásul sok esetben csak tetteti, hogy megoldást keres a problémára, a végeredmény általában kép nélküli hang, vagy még az se...
Erre a problémára több megoldás is kínálkozik, magunk is mutattunk már ilyeneket. Telepíthetünk külön dekóder csomagot, így szinte bármelyik megszokott médialejátszóban megnézhetjük a különféle formátumú videókat. De azt is megtehetjük, hogy letöltünk egy olyan lejátszót, amelyik  eleve „magában hordozza” a különféle kodekeket és szűrőket, így szinte bármit képes lejátszani. Az egyik ilyen - talán kimondhatjuk, hogy a legnépszerűbb - ingyenes megoldás a VLC Media Player. Írtunk már róla többször, de ezúttal nem ezt a programot szeretnénk ajnározni, inkább mutatunk egy másik remek alternatívát.

The KMPlayer
A The KMPlayer szintén ingyenes lejátszó (viszont nem tévesztendő össze a Linuxos KDE alatti KMPlayerrel), s hasonlóan a VLC-hez, itt is megtalálunk minden szükséges dekódert a videók lejátszásához, beleértve természetesen a DVD filmek lejátszási lehetőségét is. A RealMedia és a Flash Video formátumokkal is elboldogul, sőt, akár képfájlokból és tömörített archívumokból is lejátszhatunk videókat.

Szűrőket, effekteket is alkalmazhatunk a videón

Használhatunk feliratokat, van stream lehetőség online anyagok lejátszására, létrehozhatunk könyvjelzőket a videókhoz a kedvenc jeleneteinknél stb.
A program felülete ízléses, jól áttekinthető, de ha nem lennénk elégedettek az alap skinnel, lecserélhetjük másikra (több is van hozzá eredetileg, de az interneten is találunk rengeteget).
Számos képeffekt is helyet kapott benne, amelyeket alkalmazhatunk a lejátszott videóknál (élesítés, elmosás, zajszűrés, forgatás, lejátszási sebesség változtatása stb.).

Magyar menüvel is

Természetesen van Equalizer, lejátszási listák - zenelejátszónak sem utolsó a The KMPlayer -, és a képarányokat is egy kattintással változtathatjuk. És ha még nem mondtuk volna (tényleg nem mondtuk), a program magyarul is tud!
Capture lehetőség is van, így akár rögzíthetjük is az éppen lejátszott videót vagy annak részletét (ez streaming esetén igazán hasznos lehet).
Mindent egybevetve, a The KMPlayer kifejezetten jól sikerült lejátszóprogram, ráadásul különféle plug-inek hozzáadásával tovább bővíthetjük a tudását.
A program legutóbbi felvásárlásakor ugyan kérdéses volt, hogy ingyenes marad-e, de egyelőre az, így érdemes vele egy próbát tenni. Ha mégsem tetszene, még mindig ott van „mentsvárnak” a VLC Media Player.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!