szerző:
hvg.hu

Egy ausztrál kezdeményezés blokkolná az illegális tartalmak hozzáférését. Az eredetileg önkéntesnek szánt rendszer, úgy tűnik, kötelező érvényű lesz a kontinensen.

Az Ars Technica értesülései szerint a ausztrál internetbiztonsági kezdeményezés (Cyber-Safety Plan) az illegális tartalmak mellett a gyerekek számára tiltott pornográf oldalak hozzáférését is blokkolná. A rendszert most tesztelik, és a fejlesztésben érintett mérnökök szerint nem lehet majd kibújni az állami szintű szűrés alól.

Az ausztrál kormány a tavalyi év során jelentette be a kezdeményezést, amelyre összesen 189 millió ausztrál dollárt (több mint 25 milliárd forintot) fordítottak. Ebből a pénzből állítják üzembe azokat a szűrőrendszereket, amelyeket az internetszolgáltatóknak kötelező jelleggel kell működtetniük. A szolgáltatók az ausztrál kommunikációs és médiahatóság (ACMA) hivatalos feketelistájáról tájékozódhatnak a tiltott tartalmakról.

A bejelentést óriási felháborodás követte, ennek ellenére a kormány februárban megkezdte a rendszer első tesztjét Tasmániában. Akkor az ACMA közleményben jelezte, hogy a szűrők alapértelmezetten be lesznek kapcsolva, de a felhasználóknak lehetőségük nyílik rá, hogy egy kérvény segítségével kiléphessenek a tartalom-védelmi programból.

Úgy tűnik, ez csak részben volt igaz. Mark Newton, az Internode nevű cég hálózati mérnöke a Computerworldnek nyilatkozva azt mondta: a felhasználók kiléphetnek ugyan a gyerekekre vonatkozó szűrési feltételek alól, ám a fő feketelista – amely az ausztrál kormány által meghatározott illegális tartalmakat sorolja fel – rájuk is érvényes marad.

„Amit a kormány illegális tartalomnak könyvel el, az úgy is marad” – magyarázta a szakember. „Ha pedig megvan a szükséges infrastruktúra, hogy ezeket a tartalmakat szűrjék, akkor az alól nem lehet majd kibújni.”

Az ausztrál kommunikációs miniszter szóvivője megerősítette, hogy a szűrés kötelező jellegű lesz minden ausztrál állampolgár számára.

A kérdés nagy vihart kavart, s a felhasználók azóta találgatják, milyen tartalmak kerülnek majd fel a feketelistára. A szűrést annak ellenére vezetik be, hogy az ausztrál kormány felkérésére készített 2006-os tanulmány kimutatta: az internetszolgáltatók szűrése költséges, ám nem elég hatékony.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

YouTube videókat szűr a Google

A Google a jövőben szűri a szerzői jogvédelem alá eső YouTube videókat, válaszként az internetes videó megosztó oldal ellen legtöbbet felhozott érvre - a szerzői jogok lábbal tiprására.

techline.hu Tech

Tesztelik a YouTube videószűrőjét

A Google bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a szerzői jog által védett klipek és videók szűrésére készített alkalmazás tesztelését a YouTube videomegosztón, melyet tavaly vásárolt meg a keresőóriás.

Bari Máriusz Világ

Kampányolás: tartalomszűrés, ebédmeghívás, 17 millió dollár?

A júliusban lezárult, internetes támogatású demokrata kampányolás után a YouTube videoportál és a CNN hírcsatorna szeptember 17-re tűzte a republikánus elnökjelöltek vitáját. Steve Grove, a YouTube politikai és hírrészlegének vezetője forradalminak tartja az internetes videok használatának bevezetését, a médiablogok nagy része inkább kétkedéssel figyeli a politikusok internetes szárnypróbálgatásait.