szerző:
MTI

Amerikai kutatóknak sikerült kitörölniük kísérleti állatok egyes meghatározott emlékeit. "Az emlékezet célzott kitörlése már nem csupán a sci-fi történetek része" - olvasható a georgiai (USA) orvosi főiskola kutatóinak tanulmányában, amely a Neuron című szaklapban jelent meg.

Joe Tsien és kollégáinak reményei szerint az eljárással a jövőben segíteni lehet majd olyan embereken, akiket traumás emlékek kínoznak. A kutatók azt az ismeretet használták fel, hogy az emlékezetet négy különböző szakaszra lehet osztani: a megszerzés, a rögzítés, a tárolás és a lehívás szakaszára. Tsien közlése szerint génmanipulált egereknél csapatával meg tudtak változtatni egy fehérjét, amelynek meghatározó szerepe van az agysejtek összjátékában.

Ennek a laboregerek által különösen nagy mennyiségben előállított fehérjének a segítségével lehívásuk közben ki lehetett törölni információkat a rövid- és hosszú távú "félelem-memóriából". Az egéragy többi információja nem szenvedett kárt ezalatt, magyarázták a kutatók.

"Az eredmények szerint sikeres genetikai módszerről van szó, amellyel gyorsan és célzottan lehet bizonyos emlékeket kitörölni, például a régi és újabb félelmekét - méghozzá anélkül, hogy az agysejtek károsodnának" - állítják a kutatók.

A módszert egy napon akár az emberi agyra is lehet alkalmazni, hogy ott ki lehessen törölni a megrázó élményeket vagy a mélyen ülő félelmeket - míg az összes többi emlék megmarad, vélekednek a kutatók a Neuron című szaklapban. Korai azonban még bármilyen csodaszerről beszélni: "Egyelőre még csupán egy nagyon magas hegy lábához érkeztünk meg" - hangoztatja Tsien.

hvg.hu Tech

Bemutatták Japánban az emlékező szemüveget

Feledékenység elleni segédeszközként aposztrofálta Tacuja Harada azt a videoszemüveget, amely rögzít mindent, amire viselője ránéz. A tokiói egyetem kutatója Cyber Goggles-nek nevezte készülékét, szerinte az ember ennek birtokában már semmit sem hagy otthon.

MTI Plázs

Miért fojtjuk el az emlékeket?

Amerikai kutatók azt állítják, hogy megtalálták az elfojtás - a traumatikus emlékek elfedésének - agyi magyarázatát.