A legjobb ingyenes Windows XP tuningolók

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: windows karbantartás; Windows takarítás; windows gyorsítás; Windows tuning; Windows Tweak; XP gyorsítás; xp tweak; top windows tuning; xp tuning;

Mivel korábban már szinte minden megbízhatóan működő ingyenes XP tuningoló...

Mivel korábban már szinte minden megbízhatóan működő ingyenes XP tuningoló szoftvert bemutattunk, arra gondoltunk, összegyűjtjük egy helyre a legjobbakat. Természetesen az, hogy a tweak szoftverek esetében mennyi a placebo hatás és mennyi a valódi gyorsulás, nehéz pontosan nyomon követni. Az eredmény ugyanis a hardvertől is függ, hiszen egy mai, modern gép a Windows XP számára már bőséges erőt ad. A szoftveres tuningolásnak inkább a régebbi gépeken van érezhető hatása, ettől függetlenül egy modern masinán is érdemes lehet használni az alábbi programok valamelyikét, ha a beállításokat nem mi magunk kívánjuk elvégezni, a Registry piszkálásával.

Advanced WindowsCare 2
Az AdvancedWindowsCare 2 egyik nagy előnye, hogy magyarul is tud, ami a kezdők számára komoly segítség lehet. A program nemcsak a Registry problémáit tárja fel és a feleslegesen helyet foglaló fájlokat keresi elő a rendszerből, hanem optimalizálja a rendszerbeállításokat is, sőt, részleges spyware védelemet is kínál (azért egy rendes spyware irtót nem helyettesít). 

wincare

Fotó:

Kifejezetten ügyes „darab”, ráadásul nem látatlanban takarít el és állít át dolgokat, hanem előtte átnézhetjük, milyen problémákat talált, s kijelölhetjük, melyiknek mi legyen a sorsa.
Bővebben itt olvashatnak a programról.
Letöltés

MZ Ultimate Tweaker
Az MZ Ultimate Tweaker kicsit olyan, mintha a Microsoft saját TweakUI szoftverének lenne a felturbózott változata. Kategóriákba szedve találjuk meg benne azokat a rendszerbeállításokat, amelyeket kihasználva gyorsíthatunk a Windows működésén vagy éppen átszabhatjuk a rendszer külsejét, funkcióit. 

mztweek

Fotó:

A használata inkább középhaladóknak ajánlott, mivel meglehetősen érzékeny opciókat is elállíthatunk vele a Windowsban, az pedig adott esetben nem a teljesítmény javulását vonja maga után. Ezt leszámítva nagyon kényelmesen használható, hatékony eszköz, ráadásul további apró rendszertuningoló alkalmazásokat is kapunk hozzá.
Korábbi cikkünkben mindent megtudhatnak róla.
Letöltés

Thoosje Quick XP Optimizer
A Thoosje Quick XP Optimizer kifejezetten a kezdők számára készült, hiszen szinte a végtelenségig le van egyszerűsítve a használata. 

xpoptimizer

Fotó:

Ettől függetlenül nem árt a körültekintés, hiszen a nagy automatizmus nem mindig vezet jóra. A készítő szerint mindenféle korlátokat „ledönt” a program, amelyek gyakorlatilag visszatartják a rendszert attól, hogy kihozza magából a legtöbbet. Nos, nálunk elért némi gyorsulást három rendszeren is. A részletes beszámolót erről itt olvashatják.
Letöltés

TweakNow WinSecret
A TweakNow 12 kategóriára osztva tartalmazza azokat a beállítási lehetőségeket, amelyekkel kezesebbé és gyorsabbá tehetjük Windowsunkat. 

winsecret

Fotó:

Testre szabhatjuk az Internet Explorer és az Outlook Express működését, elrejthetünk beállítási lehetőségeket a Windows párbeszédablakain vagy éppen a Vezérlőpultban, letilthatunk alkalmazásokat, testre szabhatjuk a Start menüt, rövidíthetjük a lefagyott programokra való várakozás idejét az automatikus bezárás előtt stb.
A programról itt írtunk bővebben.
Letöltés

Ezek tehát – szerintünk – a legjobbak az ingyenes XP tuningolók közül, legalábbis 2008-ban.
Viszont arra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy ezeknek a programoknak a használata nagy körültekintést igényel. Ha vannak fontos adatok a gépünkön, azokról mindenképpen készítsünk biztonsági másolatot, mielőtt nekiesünk a Windows tuningolásának. A backup készítéshez itt szolgáltunk segítséggel.

rendszerjel-W

Fotó:


Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X