250 ezer ingyen nézhető magyar film

2008. december 22., hétfő, 06:30 • Utolsó frissítés: 2008. december 22., hétfő, 18:20
Szerző:


Címkék: ; ; ;

A NAVA mint audiovizuális kötelespéldány-gyűjtő archívum célja, hogy a...

A NAVA mint audiovizuális kötelespéldány-gyűjtő archívum célja, hogy a nyilvánosság számára visszakereshetővé és hozzáférhetővé tegye az elektronikus médiában keletkezett kulturális értékeket.
A szerzői jogi törvény lehetővé teszi, hogy a NAVA zárt hálózaton tegye közzé a digitális gyűjteményét. Az itt  őrzött műsorokhoz ezért nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárakból, iskolai oktatás célját szolgáló intézményekből, muzeális intézményekből, levéltárakból, valamint kép- és hangarchívumokból, úgynevezett NAVA-pontokból lehet hozzáférni. 

Az év végéig azonban egy meglepetést találnak a 77filmajandek.nava.hu oldalra látogatók. 77 év magyar filmtermésének 77 különlegességét lehet azonnal megnézni.  A lejátszáshoz RealPlayer szükséges. A jogszabályok azonban előírják, hogy az archívum látogatói számára a fájlok csak megtekinthetők, de nem letölthetők. Biztonsági okokból ezért egy speciális parancs indítja el a lejátszást. A parancs egy .php kiterjesztésű fájl futtatása, amit a NAVA archívumának használatához a Real lejátszóval kell társítani.

A válogatásban 1931 és 2008 között készült játékfilm, természetfilm, vizsgafilm, filmhíradó, világhíradó és  kisfilm található. Többek között olyanok, mint az Állami Áruház, a Körhinta vagy a Sodrásban című film,  a 30-as évek karácsonyi receptajánlatai a korabeli filmhíradóból, vagy olyan televíziós kordokumentumok, mint a KISZ és Fidesz 1988-as találkozójáról szóló tudósítás.

nava
Remek ünnepi ajándék a korabeli filmválogatás

Akinek kevés lenne ez a 77 alkotás, egy ingyenes regisztráció után 250 ezer (!) mű közül választhat, s itt a filmek mellett a Duna Televízió és a TV2 műsorai is megtalálhatóak. A filmeket 128 és 512 Kb/s változatban, akár teljes képernyőn is nézhetjük.  

Hangsúlyozzuk, hogy mindez ilyen formában csak 2008. december 31-ig elérhető. Ezután is el lehet majd érni az archívumot interneten keresztül, részben továbbra is ingyenesen, részben pedig fizetés ellenében.

Egy kis videós segítség a regisztrációhoz és lejátszáshoz.


43 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2010. november 14., 23:43 Molnar Mihaly

koszonom draga magyar hazam!hogy ezt a lehetoseget is megtettetek meszzi itt kozep es del amerika os-erdoiben lathatok es halhatok regi magyar filmeket Isten aldj meg minden MAGYART

2010. szeptember 27., 22:31 FICKO

AZET MARADONA

2010. augusztus 17., 18:09 erika peter

igen-igen,ja-ja,,,,,,

2010. július 20., 14:15 bence.berkes

tjgrjrjr

2010. március 25., 16:09 merleg50

fentartom amit elolvastam

További 38 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


250 ezer ingyen nézhető magyar film
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

András Molnár: „260 pénzért már elég komoly laptopot kapok, vagy egy közöepes telefont...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One


L4z4: „Aki ennyiért megveszi, az vagy milliomos és hülye, vagy csak hülye de...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One


Kiss Bendegúz: „hol kell le tölteni?” » A legjobb videoszerkesztők, amelyek egy fillérbe sem kerülnek

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Az Apple-nél nagy titoktartás övezi a piacra készülő termékeket, a piaci elemzők viszont időnként meglepően pontos jóslatot adnak ezekről.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X