szerző:
techline.hu

A NAVA mint audiovizuális kötelespéldány-gyűjtő archívum célja, hogy a...

A NAVA mint audiovizuális kötelespéldány-gyűjtő archívum célja, hogy a nyilvánosság számára visszakereshetővé és hozzáférhetővé tegye az elektronikus médiában keletkezett kulturális értékeket.
A szerzői jogi törvény lehetővé teszi, hogy a NAVA zárt hálózaton tegye közzé a digitális gyűjteményét. Az itt  őrzött műsorokhoz ezért nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárakból, iskolai oktatás célját szolgáló intézményekből, muzeális intézményekből, levéltárakból, valamint kép- és hangarchívumokból, úgynevezett NAVA-pontokból lehet hozzáférni. 

Az év végéig azonban egy meglepetést találnak a 77filmajandek.nava.hu oldalra látogatók. 77 év magyar filmtermésének 77 különlegességét lehet azonnal megnézni.  A lejátszáshoz RealPlayer szükséges. A jogszabályok azonban előírják, hogy az archívum látogatói számára a fájlok csak megtekinthetők, de nem letölthetők. Biztonsági okokból ezért egy speciális parancs indítja el a lejátszást. A parancs egy .php kiterjesztésű fájl futtatása, amit a NAVA archívumának használatához a Real lejátszóval kell társítani.

A válogatásban 1931 és 2008 között készült játékfilm, természetfilm, vizsgafilm, filmhíradó, világhíradó és  kisfilm található. Többek között olyanok, mint az Állami Áruház, a Körhinta vagy a Sodrásban című film,  a 30-as évek karácsonyi receptajánlatai a korabeli filmhíradóból, vagy olyan televíziós kordokumentumok, mint a KISZ és Fidesz 1988-as találkozójáról szóló tudósítás.

Remek ünnepi ajándék a korabeli filmválogatás

Akinek kevés lenne ez a 77 alkotás, egy ingyenes regisztráció után 250 ezer (!) mű közül választhat, s itt a filmek mellett a Duna Televízió és a TV2 műsorai is megtalálhatóak. A filmeket 128 és 512 Kb/s változatban, akár teljes képernyőn is nézhetjük.  

Hangsúlyozzuk, hogy mindez ilyen formában csak 2008. december 31-ig elérhető. Ezután is el lehet majd érni az archívumot interneten keresztül, részben továbbra is ingyenesen, részben pedig fizetés ellenében.

Egy kis videós segítség a regisztrációhoz és lejátszáshoz.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!