szerző:
MTI

Ellenőrizhetik a külső robotkar működését és gyönyörködhetnek a kozmosz páratlan látványában a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái azon a kupolán keresztül, amelyet a Thales Alenia Space olasz-francia közös vállalkozás olasz mérnökei készítenek.

A kupola megtervezésében a mérnökök Michelangelótól vettek ihletet, aki Dávidját egyetlen márványtömbből faragta ki. Ők is egy alumíniumötvözet-blokkot vájtak ki gépekkel megfelelő formára és vastagságra, mert ezt tartották a legjobb megoldásnak ahhoz, hogy a kupola elég szilárd keretet tudjon biztosítani az ablakok összetartásához, hogy meg tudjon felelni a világűr szélsőséges időjárásának, a meteoritok és egyéb hulladékok becsapódásának. Így tudják elérni azt is, hogy a szerkezet maximálisan könnyű legyen, mivel a súly az űrben nagyon sokba kerül – írta a Corriere della Sera című olasz lap.

A Thales Alenia Space ezért nyerte meg az Európai Űrügynökség (ESA) által kiírt pályázatot német cégekkel szemben. Ez utóbbiak ugyanis a kupolát fémcsíkokból akarták összeállítani, amit az ESA nem tartott elég stabilnak.

A kupola akkora, mint egy Fiat 500-as, a súlya 1680 kg. Hat oldalsó- és egy tetőablakot keretez. Az amerikai űrügynökség, a NASA 2009 végén vagy 2010 elején küldi fel. Az űrállomás 3-as moduljához erősítik, amelyet szintén a Thales készített. A kupola költségei 25 millió euróra (6,25 milliárd forint) rúgnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Kennedy Űrközpont: az amerikai űrkutatás bölcsője

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, a floridai Kennedy Űrközpontban ringatta a kozmosz kutatásának bölcsőjét az első műholdaktól, s a közelgő Mars-misszióra is innen készül. Munkatársunk a helyszínen járt, beszámolójában olvashatnak a Szputnyik-krízisről és az űrsiklóflotta pótlásáról is.