szerző:
techline.hu

Nagy újdonság, hogy a BitLocker a Windows 7-ben már a cserélhető lemezek...

Nagy újdonság, hogy a BitLocker a Windows 7-ben már a cserélhető lemezek titkosítását is támogatja! A BitLocker használata egy kihúzható USB-kulcson jó módszer lehet az adataink védelmére, ha esetleg elveszítenénk vagy ellopnák tőlünk a pendrive-ot.
Az adatvédelem mellett lehetőségünk lesz arra is, hogy az adatainkhoz egy „csak olvasható” felületen keresztül Windows XP és Vista rendszeren is hozzáférjünk. Így mindig kéznél lesznek a fontos a fájlok, nem csak a Windows 7 számítógépünkön. Első lépésként csatlakoztassuk az USB pendrive-ot, majd nyissuk meg a Sajátgépet, hogy minden meghajtót lássunk. Utána jobb kattintás a meghajtóra, és válasszuk ki a Turn on BitLocker opciót.

A Turn on BitLocker opciót kell választanunk

Ezután döntsük el, hogyan akarjuk védeni a meghajtót. Beállíthatunk jelszót vagy használhatunk smart kártyát, ha a készülék rendelkezik ehhez szükséges kártyaolvasóval. A folytatáshoz kattintsunk a Next-re. Jó ötlet lehet másolatot készíteni a helyreállító kulcsról (recovery key), mert így abban az esetben is vissza tudjuk szerezni az adatokat, ha elfelejtettük a jelszavunkat. Kattintsunk a Next, majd a Start Encrypting gombra.

Megkezdődött a BitLocker titkosítás

A titkosítás, az USB drive méretétől függően, eltarthat egy ideig. Egy 2 Gbájtos pendrive esetében például 14 percre volt szükség. Amikor a titkosítás véget ér, a meghajtó már védett.

BitLockerrel védett USB pendrive használata másik számítógépen
Amikor a védett USB kulcsot egy másik számítógépbe helyezzük, az megjelenik a Sajátgépben, de egy kulcsos ikont fogunk látni mellette, ami jelzi a BitLocker titkosítást.
Amikor rákattintunk a meghajtóra, kérni fogja a jelszót. Ahogy „igazoltuk magunkat”, elkezdhetjük használni a ’csak olvasható’ felületet, ahonnan lehúzhatjuk a védett USB meghajtó adatait.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!