szerző:
techline.hu

A törölt fájlok még akkor is megmaradnak a merevlemezen, memóriakártyán...

A törölt fájlok még akkor is megmaradnak a merevlemezen, memóriakártyán, ha a kukából is töröltük őket. Láthatatlanul megbújnak a „háttérben”, és csak akkor törlődnek véglegesen, ha már tökéletesen felülíródtak a lemezhasználat közben más fájlokkal.
Korábban mutattunk már egy olyan alkalmazást, amelynek a segítségével visszahozhatjuk törölt állományainkat a „halálból”.  A Pandora ebből a szempontból megbízható és szinte bármit visszaállíthatunk vele (kár, hogy a telepítés nélkül használható változata fizetős, igaz, a telepíthető ingyenes).

Kiválaszthatjuk, milyen fájlokat kutasson fel

A Diskdigger kicsit más megközelítést használ. Kifejezetten a multimédia fájlok és dokumentumok visszaállítására szakosodott, vagyis helyreállíthatunk vele törölt képeket, dokumentumokat, hangfájlokat és videókat. Ha tehát programokat, adatfájlokat töröltünk, azoknak a visszanyerésére nem érdemes bevetni.
Aki azonban hajlamos véletlenül likvidálni a fényképezőgép vagy videokamera memóriakártyájának tartalmát, esetleg gyakran tünteti el úgy a képeit, zenéit a számítógépről, hogy később megbánja, annak érdemes kísérleteznie a még fejlesztés alatt lévő programmal.

A megtalált fájlokról nézőképet kapunk

Kereséskor megadhatjuk, hogy pontosan milyen fájltípusokat keresünk (minden kategórián belül szűkíthetünk, s már a keresés alatt belenézhetünk a program által felfedezett állományokba, s így a tartalmuk alapján dönthetjük el, hogy visszaállítjuk-e őket.
A program lassan, de biztosan térképezi fel a rendszerből törölt, de még visszaállítható állapotban lévő fájlokat. A lassú feltérképezési folyamatot viszont remekül ellensúlyozza az, hogy közben is nézegethetjük a már megtalált fájlokat, így lehet, hogy a keresett kép megtalálásához nem is kell végigvárnunk a teljes műveletet.
A Diskdigger előnye, hogy nem kell telepíteni, akár egy pendrive-ról is fut. Ez nem utolsó szempont, mivel ha lemezműveleteket végzünk azon a meghajtón, amelyről éppen visszaállítanánk a törölt anyagainkat, azzal lehet, hogy éppen a számunkra fontos törölt anyagot sikerül felülírnunk, s így visszaállíthatatlanná tennünk.

Egy kis plusz információ

A program használata nem igényel különösebb szakértelmet - csak odafigyelést -, a megtalált fájlokat egy gombnyomással menthetjük (ha többet is vissza akarunk állítani, akkor lehetőleg ne a forrás adathordozóra mentsünk, a fent már vázolt probléma miatt).

Persze arra is akadnak programok, ha a fájlokat visszaállíthatatlanul szeretnénk törölni. Korábbi cikkünkben bemutattunk egy könnyen használható fájlmegsemmisítőt, amely többszörösen felülírja az általa törölt fájlokat, így azokat már semmivel nem lehet visszaszerezni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!