szerző:
techline.hu

A törölt fájlok még akkor is megmaradnak a merevlemezen, memóriakártyán...

A törölt fájlok még akkor is megmaradnak a merevlemezen, memóriakártyán, ha a kukából is töröltük őket. Láthatatlanul megbújnak a „háttérben”, és csak akkor törlődnek véglegesen, ha már tökéletesen felülíródtak a lemezhasználat közben más fájlokkal.
Korábban mutattunk már egy olyan alkalmazást, amelynek a segítségével visszahozhatjuk törölt állományainkat a „halálból”.  A Pandora ebből a szempontból megbízható és szinte bármit visszaállíthatunk vele (kár, hogy a telepítés nélkül használható változata fizetős, igaz, a telepíthető ingyenes).

Kiválaszthatjuk, milyen fájlokat kutasson fel

A Diskdigger kicsit más megközelítést használ. Kifejezetten a multimédia fájlok és dokumentumok visszaállítására szakosodott, vagyis helyreállíthatunk vele törölt képeket, dokumentumokat, hangfájlokat és videókat. Ha tehát programokat, adatfájlokat töröltünk, azoknak a visszanyerésére nem érdemes bevetni.
Aki azonban hajlamos véletlenül likvidálni a fényképezőgép vagy videokamera memóriakártyájának tartalmát, esetleg gyakran tünteti el úgy a képeit, zenéit a számítógépről, hogy később megbánja, annak érdemes kísérleteznie a még fejlesztés alatt lévő programmal.

A megtalált fájlokról nézőképet kapunk

Kereséskor megadhatjuk, hogy pontosan milyen fájltípusokat keresünk (minden kategórián belül szűkíthetünk, s már a keresés alatt belenézhetünk a program által felfedezett állományokba, s így a tartalmuk alapján dönthetjük el, hogy visszaállítjuk-e őket.
A program lassan, de biztosan térképezi fel a rendszerből törölt, de még visszaállítható állapotban lévő fájlokat. A lassú feltérképezési folyamatot viszont remekül ellensúlyozza az, hogy közben is nézegethetjük a már megtalált fájlokat, így lehet, hogy a keresett kép megtalálásához nem is kell végigvárnunk a teljes műveletet.
A Diskdigger előnye, hogy nem kell telepíteni, akár egy pendrive-ról is fut. Ez nem utolsó szempont, mivel ha lemezműveleteket végzünk azon a meghajtón, amelyről éppen visszaállítanánk a törölt anyagainkat, azzal lehet, hogy éppen a számunkra fontos törölt anyagot sikerül felülírnunk, s így visszaállíthatatlanná tennünk.

Egy kis plusz információ

A program használata nem igényel különösebb szakértelmet - csak odafigyelést -, a megtalált fájlokat egy gombnyomással menthetjük (ha többet is vissza akarunk állítani, akkor lehetőleg ne a forrás adathordozóra mentsünk, a fent már vázolt probléma miatt).

Persze arra is akadnak programok, ha a fájlokat visszaállíthatatlanul szeretnénk törölni. Korábbi cikkünkben bemutattunk egy könnyen használható fájlmegsemmisítőt, amely többszörösen felülírja az általa törölt fájlokat, így azokat már semmivel nem lehet visszaszerezni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!