szerző:
MTI

Több száz mumifikálódott holttestre bukkantak egy szlovéniai bányában; a tömegsír titóista partizánok több mint ötven éve agyonlőtt áldozatait rejti - adta hírül kedd este a szlovén közszolgálati televízió.

A középső országrészben, Lasko település közelében fedezték fel a holttesteket két aknában. Tavaly júniusban kezdték meg a tömegsír feltárását.

Kutatók elmondták: a holttesteket minden kétséget kizáróan közvetlenül a II. világháború után földelték el; 1945. május végén-június elején agyonlőtt emberek tetemeiről van szó, egyelőre nem lehet azonban megállapítani, pontosan kikről. A tömeggyilkosság egyedüli ismert tanúja - egy sofőr, aki a foglyokat annak idején a bányához fuvarozta - azt mondta, az áldozatok szlovének. Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy olyanok is akadnak köztük, akik a partizánok horvát nemzetiségű háborús ellenségei voltak.

A holttesteket hermetikusan elzárták a külvilágtól, ez lehet a magyarázata annak, hogy a legtöbb közülük konzerválódott. Hat réteg, többek között egy betonfal, egy kavicságy, agyagborítás és deszkafal választotta el a bánya mélyén lévő két aknát a bánya többi részétől. Ez az egyik legnagyobb a Szlovéniában eddig fellelt tömegsírok közül.

Szakértők szerint összesen nagyjából 600 kisebb-nagyobb tömegsír volt Szlovéniában, s ezek közül még nem mindegyiket tárták föl a rendszerváltozás óta eltelt húsz évben. A tömegsírokban a náci Németországgal együttműködők holttestei mellett a horvát fasiszta usztasa rezsim követőinek és a kommunista rendszer ideológiai ellenfeleinek a tetemei fekszenek, becslések szerint összesen akár 300 ezer emberé. Azoké, akiket a partizánok a II. világháború után néhány hét leforgása alatt gyorsított eljárásban kivégeztek.

Két éve Maribor mellett, autópálya-építés közben bukkantak egy óriási tömegsírra, amely szakértők szerint akár 15 ezer holttestet is rejthet.

MTI/hvg.hu Autó

Felújítják Tito Cadillacjét

A néhai Josip Broz Tito jugoszláv elnök Cadillac típusú, 54 éves kocsiját a Brioni szigetekről az észak-horvátországi Krapinába szállították teljes felújításra.

MTI Világ

Ellopták Tito mellszobrát

Ellopták Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök bronz mellszobrát két másik művel együtt a karlovaci (Károlyváros) városi múzeumból - írta a Jutarnji List című horvát napilap.

hvg.hu Világ

Szerb-roma tömegsírok Albániában?

Tömegsírokra bukkantak ENSZ megfigyelők Albániában - írja a Blic című lapra hivatkozva a Serbia Insajd blog. Az ENSZ munkatársai a lap értesülései szerint jelentésükben tesznek említést a tömegsírokról.