szerző:
hvg.hu

Öntudatra ébredhet az internet egy évtizeden belül, állítják a mesterséges intelligencia kutatói, az AGIRI kutatóintézet elnöke szerint már lehet, hogy most is egyfajta tudatosság benne, amit még nem észlelünk - olvasható a New Scientist híradásában.


Könnyű hasonlóságot látni az emberi agy és a komplex internetes csomóponthálózat között, hiszen mindkettő információt tartalmaz, dolgoz fel és továbbít, egyfajta elmeként is tekinthetünk rá, véli Ben Goertzel, az AGIRI (Artificial General Intelligence Research Institute) elnöke.

Francis Heylighen, a VUB Brüsszeli Szabadegyetem mesterségesintelligencia-kutatója inkűbb úgy véli, az öntudat egy olyan mechanizmus, aminek használatával az emberi agy hatékonyabban tudja az információt feldolgozni, csupán egy olyan kontroll, amivel az agy a lehető legtöbb erőforrást tudja az adatokra szánni. A tudatosság, állítja Heylighen, csak finomhangolás és kontroll kérdése, ezt követően egy új, általunk még nem átlátható szintre lép a hálózat tudatossága.

A belga kutató szerint az öntudatra ébredt internet még hatékonyabban fogja csinálni azt, amit csinál, saját képességei és lehetőségei révén rendezi majd újra és egészíti ki magát. Mi abban segíthetünk az öntudatra ébredésben, hogy megfigyeljük: tudásunk mely részei nincsenek meg a hálón és teszünk azért, hogy ez ne így legyen. Az mindenesetre biztos, hogy az öntudatra ébredés nem egy azonnal észrevehető jelenség lesz.
Véleménye szerint ha a közösségi hálózatok építésére szánt erőforrásainkat az internet tudatosságának építésére fordítanánk, egy évtizeden belül beindulhatna valami - de hogy pontosan micsoda, azt még ő sem tudta pontosan megmondani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!