szerző:
MTI

A gazdasági válság és a technikai haladás átformálta a könyvkiadást is: csökken a hagyományosan és növekszik a digitálisan publikált könyvek száma Amerikában.

A kiadók a költségcsökkentés miatt tavaly mintegy 275 ezer könyvet adtak ki Amerikában, ami kilencezerrel kevesebb, mint a megelőző évi termés.

A könyvpiaci statisztikát vezető New Jersey-i székhelyű Bowker cég kedden közzétett adatai szerint elsősorban az útikönyvek, a vallási és életrajzi kiadványok száma esett vissza.

A digitális könyvek piaca viszont szépen növekszik, s 285 ezer kiadott művel 2008-ban első ízben a hagyományosan nyomtatott szövegek fölé kerekedett. Ez különösen azért figyelemreméltó, mert 2006-ban még mindössze 22 ezer könyv volt megrendelhető digitálisan.

Az Amazon e-könyv olvasója, a Kindle: átveszik az uralmat?
Az egyre népszerűbb digitális formátum lehetővé teszi a régen kifutott nyomtatott könyvek újraforgalmazását, illetve a jelenleg forgalomban lévő nyomtatott könyvek piacon tartását is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

A könyvnyomtatás végét jelenti a forradalmi e-könyv?

Az egyik nagy szórakoztató-elektronikai cég piacra dobta a hagyományos könyvolvasás élményét a leginkább visszaadó készülékét. A keményfedeles kötetre hasonlító szerkezet egyszerre akár 160 művet is képes tárolni.

HVG-könyvek

Merre tart a könyvkiadás?

A könyvek az elmúlt 500 évben nem sokat változtak, ezért ha valami immúnis a technikai változásokra, akkor az a könyv – gondolhatnánk. Ám a magánkönyvtárak jórészt eltűntek, a könyvkereskedelem pedig forradalmi változásokon megy át. - Jóslat? Fikció? Realitás? Részlet a HVG Kiadó által megjelentetett Jövő-dosszié című könyvből!

hvg.hu Tech

Mobilon is olvashatunk már e-könyveket

Az Amazon online áruház által forgalmazott elektronikus könyveket a Kindle nevű digitális készülék mellett rövidesen már mobiltelefonjukon is olvashatják az irodalom barátai.