szerző:
hvg.hu

Lengyel kutatók megtalálták a módját, hogy miként lehet titkosított üzenetekben kommunikálni a neten, ezúttal nem képekben vagy zenékben rejtik el a kódolt szöveget, hanem a TCP protokollban, azaz abban a módszerben, ahogy a világháló működik, írja a New Scientist.


A varsói Telekommunikációs Intézet munkatársai a szteganográfiát választották kiindulási pontjuknak, azt a titkosítási módszert, amely révén úgy rejthetünk el képekben vagy zenékben különféle üzeneteket, hogy szabad szemmel (vagy füllel) nem vesszük észre az apró változtatásokat, viszont egy programot használva vissza tudjuk fejteni a kódolt üzeneteket. (Mindez csak az igen látványos megoldása ennek a titkosítási tudományágnak, ugyanis a szöveget további szövegekben vagy akár futtatható programokban is el lehet rejteni. A titkosítás ténye nincs elrejtve, viszont a kellő rejtjel hiányában az eredeti információ nem olvasható.)

Wojciech Mazurczyk, Krzysztof Szczypiorski és Milosz Smolarczyk titkosításra most a TCP protokollt használták - a web, a fájlcserélés és az email is ennek alapján működik. Itt a csomagokra bontott adatok a küldőtől mennek a fogadóig, a fogadó pedig minden csomag után visszajelez a küldő félnek, hogy megkapta az adatot sérülés és változás nélkül. Ha ez nem történik meg (általánosságban véve mondhatunk olyat, hogy ezerből egy csomag elvész), akkor a bizonyos adatcsomagot újraküldik.

A lengyel kutatók RSTEG-nek nevezett módszere ezt használja ki. Mindkét félnek egy különleges programot kell használnia adatküldésre, titkos üzenetet pedig úgy tudnak küldeni egymásnak, hogy a fogadó fél üzenetet küld, miszerint nem bizonyos csomagokat nem pontosan kapott meg. A küldő ilyenkor újraküldi a csomagokat, ekkor viszont már saját üzenetét is "hozzácsomagolja" az eredeti adathoz. A módszert nehezen szúrhatják ki a hálózati forgalmat figyelők, ugyanis ha a csomagküldésben hiba történik, az eredetileg küldött, illetve a hibajavító csomag mérete és tartalma különbözik egymástól -  ugyanez tapasztalható a titkosított üzenet küldése közben is. A kutatók azt a bejelentést tették, hogy Kínában is demonstrálni fogják a rendszert novemberben és pontosan tudatában vannak a ténynek, hogy ez nem csupán tudományos, hanem politikai demonstráció is lesz egyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!