szerző:
hvg.hu

2009. július 2-án Dr. Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója ünnepélyes keretek között elindította az Új Magyarország Fejlesztési Terv HBONE+ projektjét.

A program az évtized egyik legnagyobb volumenű informatikai fejlesztése Magyarországon, amelynek eredményeként a hazai egyetemek, kutatóintézetek által használt országos informatikai infrastruktúra színvonala eléri az európai szintet. A magyar kutatók, egyetemi oktatók és hallgatók egyenrangúan, azonos színvonalú eszközökkel kapcsolódhatnak be az európai kutatási-oktatási programokba. Az intézményeknek az új adathálózati infrastruktúra kiépítésének köszönhetően a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb kapacitása lesz majd, és a fejlesztések eredményeként az eddigieknél jóval rugalmasabban férhetnek hozzá a legmodernebb európai (GEANT2/3) és globális (pl. Internet2) kutatói hálózatokhoz, illetve az extrém, nagy sávszélességet igénylő kutatási erőforrásokhoz (pl. CERN LHC).

A program további célja a jelenleg alkalmazott 100 százalékos kihasználtsággal üzemelő szuperszámítási és adattárolási infrastruktúra teljes regionális megújítása, a GRID együttműködéshez kapcsolódva.

További célkitűzés, hogy a kor technikai színvonalának és jogi előírásainak megfelelően biztosított legyen az Európai Kutatási Térséghez (ERA) történő csatlakozás feltételrendszere. Az ennek keretében kialakított elosztott jogosultságkezelési infrastruktúra lehetőséget biztosít a hallgatói és az oktatástámogató rendszerek európai átjárhatóságához.

Kiemelt fontosságú projektelem a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek valamint a partnereik között kialakítandó országos úgynevezett telepresence (nagyfelbontású, jó minőségű) videokonferencia platformok fejlesztése is.

A kiépülő új HBONE+ infrastruktúrát az Európában 15 éve sikeresen működő modellnek megfelelően - a NIIF Intézet működteti vidéki regionális központjaival együttműködve.A fejlesztési program megvalósítása 2011. végéig tart.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

A közösségi hálózatok a cégek életében

A közösségi hálózatok már jópár éve alakítják át az internetfelhasználók keresési, médiafogyasztási és információkezelési szokásait. A vállalatok azonban még csak ismerkednek az új trendekkel és szokásokkal. Az idei év minden bizonnyal a céges közösségi hálózatok kiépítésével és hatékonyságának felmérésével fog telni. Összeállításunkban bemutatjuk, hogyan tudja segíteni a dolgozókat a vállalati szociális szoftverfelhasználás.

MTI Tech

Több mint négymilliárd forintos támogatás kutatás-fejlesztésre

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 4,3 milliárd forinttal támogatja az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT) együttműködő magyar intézményeket - közölte a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.

MTI Tech

A kutatás-fejlesztés lehet kiút a válságból

A kutatás-fejlesztés az egyik lehetséges kiút a gazdasági válságból, ezért a tavalyi 250 milliárd forinttal szemben az idén 280-290 milliárd forint jut innovációra - jelentette ki Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

hvg.hu Tech

Öt éven belül kiépülhetnek a csoportmunka-hálózatok a cégeknél

A Cisco közzétette a video- és web 2.0-s technológiák – azaz blogok, wikik, telepresence (távoli jelenlét), webes konferencia – céges használatára kiterjedő nemzetközi üzleti felmérésének eredményeit. A kutatás szerint a video-alkalmazások és a web 2.0 általános térnyerésével párhuzamosan a vállalatok is egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak ezek üzleti alkalmazása iránt.