szerző:
hvg.hu

2009. július 2-án Dr. Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója ünnepélyes keretek között elindította az Új Magyarország Fejlesztési Terv HBONE+ projektjét.

A program az évtized egyik legnagyobb volumenű informatikai fejlesztése Magyarországon, amelynek eredményeként a hazai egyetemek, kutatóintézetek által használt országos informatikai infrastruktúra színvonala eléri az európai szintet. A magyar kutatók, egyetemi oktatók és hallgatók egyenrangúan, azonos színvonalú eszközökkel kapcsolódhatnak be az európai kutatási-oktatási programokba. Az intézményeknek az új adathálózati infrastruktúra kiépítésének köszönhetően a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb kapacitása lesz majd, és a fejlesztések eredményeként az eddigieknél jóval rugalmasabban férhetnek hozzá a legmodernebb európai (GEANT2/3) és globális (pl. Internet2) kutatói hálózatokhoz, illetve az extrém, nagy sávszélességet igénylő kutatási erőforrásokhoz (pl. CERN LHC).

A program további célja a jelenleg alkalmazott 100 százalékos kihasználtsággal üzemelő szuperszámítási és adattárolási infrastruktúra teljes regionális megújítása, a GRID együttműködéshez kapcsolódva.

További célkitűzés, hogy a kor technikai színvonalának és jogi előírásainak megfelelően biztosított legyen az Európai Kutatási Térséghez (ERA) történő csatlakozás feltételrendszere. Az ennek keretében kialakított elosztott jogosultságkezelési infrastruktúra lehetőséget biztosít a hallgatói és az oktatástámogató rendszerek európai átjárhatóságához.

Kiemelt fontosságú projektelem a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek valamint a partnereik között kialakítandó országos úgynevezett telepresence (nagyfelbontású, jó minőségű) videokonferencia platformok fejlesztése is.

A kiépülő új HBONE+ infrastruktúrát az Európában 15 éve sikeresen működő modellnek megfelelően - a NIIF Intézet működteti vidéki regionális központjaival együttműködve.A fejlesztési program megvalósítása 2011. végéig tart.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

A közösségi hálózatok a cégek életében

A közösségi hálózatok már jópár éve alakítják át az internetfelhasználók keresési, médiafogyasztási és információkezelési szokásait. A vállalatok azonban még csak ismerkednek az új trendekkel és szokásokkal. Az idei év minden bizonnyal a céges közösségi hálózatok kiépítésével és hatékonyságának felmérésével fog telni. Összeállításunkban bemutatjuk, hogyan tudja segíteni a dolgozókat a vállalati szociális szoftverfelhasználás.

MTI Tech

Több mint négymilliárd forintos támogatás kutatás-fejlesztésre

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 4,3 milliárd forinttal támogatja az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT) együttműködő magyar intézményeket - közölte a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.

MTI Tech

A kutatás-fejlesztés lehet kiút a válságból

A kutatás-fejlesztés az egyik lehetséges kiút a gazdasági válságból, ezért a tavalyi 250 milliárd forinttal szemben az idén 280-290 milliárd forint jut innovációra - jelentette ki Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

hvg.hu Tech

Öt éven belül kiépülhetnek a csoportmunka-hálózatok a cégeknél

A Cisco közzétette a video- és web 2.0-s technológiák – azaz blogok, wikik, telepresence (távoli jelenlét), webes konferencia – céges használatára kiterjedő nemzetközi üzleti felmérésének eredményeit. A kutatás szerint a video-alkalmazások és a web 2.0 általános térnyerésével párhuzamosan a vállalatok is egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak ezek üzleti alkalmazása iránt.