szerző:
hvg.hu

A kutatók olyan rezgéseket érzékeltek a mélyben, amely arra utalhat, hogy a nagy San Franciscó-i földrengéshez hasonló erejű földmozgás söpörhet végig az USA nyugati partján.

Az MSNBC értesülései szerint a jelenlegi rezgések nem tekinthetőek ugyan közvetlenül egy földrengés előzményének, de a szaporodó földmozgásokból arra lehet következtetni, hogy a kőzetlemezek egyre nagyobb erővel feszülnek egymásnak, ami megnöveli egy jelentősebb földrengés kialakulásának veszélyét.

A University of California Berkeley kutatói 2001 júliusa és 2009 februárja között figyelték a szeizmikus mozgásokat a törésvonal középső szakaszán, s több mint 2000 apróbb rezgést regisztráltak. Ezek közül a legtöbb néhány percen keresztül tartott, de volt olyan, amelyet akár fél órán át is érzékeltek a szenzorok. A földrengésekkel ellentétben ezek a tektonikus mozgások mélyen a felszín alatt következnek be és jellemzően tovább tartanak.

A megfigyelt időszak során két jelentősebb földmozgás rázta meg az USA nyugati partvidékét. Egy 6,5-ös erősségű 2003-ban, illetve egy 6-os fokozatú tavaly. Az 1857-ben bekövetkezett nagy San Franciscó-i földrengés 7,8-as erősségű volt.

Az 1857-es rengés komoly pusztítást végzett
© AP

A UC Berkeley kutatói megfigyelték, hogy a 2003-as esemény után megduplázódott a mélyben észlelt rezgések száma, a 2004-es esztendőt követően pedig meghatszorozódott. Bár ez a mennyiség csökkent valamelyest, a tudósok továbbra is aggodalommal figyelik a szenzorok által begyűjtött adatokat, ugyanis még mindig ugyanannyi rezgést észlelnek, mint 2003 után.

A U.S. Geological Survey (USGS) és a National Science Foundation által pénzelt kutatás eredményei múlt hét pénteken jelentek meg a Science tudományos szaklapban.

„Az a tény, hogy nem szűntek meg a rezgések, arra utal, hogy a következő jelentősebb földrengés rövidesen bekövetkezik” – nyilatkozta Robert Nadeau, a Berkeley egyetem szeizmológusa.

A szakember fedezte fel a Szent-András törésvonal mélyén mozgolódó rezgéseket. Korábban úgy gondolták, hogy efféle mozgások csak ott következnek be, ahol a tektonikus lemezek közül az egyik alábukik a másiknak. Ilyen például a Dél-Amerika nyugati partjai mentén húzódó Nazca-vonal.

Susan Hough, a USGS szakértője érdekfeszítőnek találta a felfedezést, ám véleménye szerint korai még ebből messzemenő következtetéseket levonni.

„Egyelőre nincs elég adatunk arra nézve, hogy mi következik be a törésvonal mentén” – magyarázta a szintén szeizmológus szakember, aki nem vett részt a kutatásban, csupán az eredményeket értékelte.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Tech

Lehetséges a földrengések pontos előrejelzése?

Egyelőre nem lehet előre jelezni olyan földrengéseket, mint amilyen a minapi több mint kétszáz halálos áldozatot követelő olasz katasztrófa volt - jelentették ki geofizikusok. Egyúttal óvatosságra intettek olasz kollégájuk állításával kapcsolatban, aki elmondása szerint megjósolta a földmozgást.

MTI Tech

A felhők jelzik a földrengések közeledtét?

Kínai kutatók úgy gondolják, hogy a felhőkből kiolvasható egy közelgő földrengés. Kuo Kuang-meng (Guo Guangmeng) és Bin Vang (Bin Wang), a honani (Henen) Nanyang Normal Egyetem geofizikusai két súlyos dél-iráni földrengést megelőzően is szokatlan lyukakat észleltek a felhők között műholdfelvételeken.

Bari Máriusz Tech

Laptoppal jósolható a földrengés

Egy laptop is képes megjósolni a földrengéseket, csak egy mozgásérzékelő és egy különleges szoftver kell hozzá. A kaliforniai Stanford Egyetemen indított kezdeményezés annál jobban működik, minél többen csatlakoznak hozzá.