szerző:
hvg.hu

Egy új fejlesztésű akkumulátor egy egész napon keresztül táplálhatja otthonunkat energiával. Egy technológiai áttörésnek köszönhetően a napenergiával működő házakban központi szerephez juthat.

A Popular Mechanics weboldalának értesülései szerint a Utah államban székelő Ceramatec kutatói által kifejlesztett eszköznek egyelőre még csak egy kicsinyített modellje létezik, azonban a megfelelő módosításokkal rövidesen megkezdhetik az éles üzemet az első, teljes értékű darabok is.

A hatékony akkumulátorok kulcsfontosságúak a napkollektorokkal ellátott házak esetében, ugyanis a megfelelő tárolórendszer nélkül hiába gyűjtik a napsugarakat az egyre hatékonyabbá váló napcellák.

A Ceramatec fejlesztése a tervek szerint 20 kilowattóra tárolására alkalmas, ezzel egy átlagos háztartás napi energiaszükségletét képes fedezni. A cég szerint fejlesztésük azonban nem csak a napenergiát hasznosító otthonokban alkalmazható, hanem a hálózatra kapcsolt házakban is, ahol az akkumulátor segítségével hatékonyan csökkenthető a csúcsidőszakokban felhasznált energia mennyisége. Az eszköz ugyanis így feltölthető az olcsóbb, éjszakai árammal, amelyet a nap folyamán felhasználva csökkenthetőek a költségek.

A prototípus egyelőre kisebb, mint a végleges változat
© Ceramatec

Az új akkumulátor alapja egy nátrium-kén vegyület, amely ugyan jellemzően magasabb hőmérsékleten (315 Celsius-fok) működik tökéletesen, azonban a Ceramatec mérnökei megoldották, hogy a rendszer már 93 fok környékén is működjön. Ezt egy vékony kerámiamembrán teszi lehetővé, amelyet a nátrium és a kén rétegei közé illesztettek. Ezen a vékonx membránon csupán a pozitív töltésű nátrium-ionok képesek áthatolni, ezért a nátrium-atomok elektronjai fennakadnak a kerámián, amely ezáltal elektromos áramot termel.

„A nátrium-kén vegyület több energiát képes leadni, mint az akkumulátorsav, így, ha valóban megoldható az üzemeltetés, alacsonyabb hőmérsékleten, az eszköz lakossági felhasználásra is alkalmas lehet” – nyilatkozta a Popular Mechanicsnak Ralph Brodd, független energiaügyi tanácsadó.

A Ceramatec szerint az első, működőképes változatok 2011-ben kerülhetnek a piacra, körülbelül 2000 dolláros (mintegy 372 000 forint) áron.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Azonnal újratöltődő akkumulátort eredményezhet egy új fejlesztés

Egy texasi cég speciális szuperkondenzátorai a múlt ködébe taszíthatják a kémiai reakciókon alapuló eddigi elemeket és akkumulátorokat. Bár egyelőre kevés az információ az új fejlesztésről, a cég úgy fogalmazott: készen állnak a tömegtermelésre.

hvg.hu Tech

Jöhet a tíz másodperc alatt tölthető akkumulátor

Egy technológiai áttörésnek köszönhetően az új fejlesztésű telepek már több energiát képesek tárolni, mint jelenlegi társaik, ráádásul rendkívül gyorsan képesek leadni, vagy felvenni a töltést, így ha lemerülnek, akár tíz másodperc múlva ismét üzemképessé tehetőek.