szerző:
techline.hu

Azt előre bocsátjuk, hogy eddig több gépre is feltornásztuk a Windows 7 RC...

Azt előre bocsátjuk, hogy eddig több gépre is feltornásztuk a Windows 7 RC változatát, és még egy AMD processzoros, 512 Mbájtos munkaállomáson, gyengécske, alaplapi videokártyával is használható volt (bár értelemszerűen nem rohant), egy mezei P4-es, 1 Gbájtos konfiguráción pedig kifejezetten kényelmes volt vele a munka. Ezek után az nem túl meglepő, hogy a modernebb gépeken, még több RAM társaságában a Windows 7 tulajdonképpen nem nagyon szorul tuningolásra (ej, ha ezt anno a Vistáról is elmondhattuk volna!).
Mégis, minden rendszeren lehet még csűrni-csavarni az alapértelmezett beállításokat, és így gyorsabbá vagy éppen megbízhatóbbá tenni az OS-t (hozzá nem értés esetén pedig tökéletesen használhatatlan romhalmazt fabrikálni belőle).
Szóval tweak alkalmazások voltak, vannak és lesznek. Mi pedig most megmutatjuk ezek közül a jelenleg legjobban használhatókat, a Windows 7-hez.

StarDock Tweak7
Az egyik legjobban áttekinthető és így kezdők számára is viszonylag biztonságosan használható program a StarDock-féle Tweak7, amely egyelőre béta állapotban van (innen letölthető).

Ez a program sajnos nem lesz ingyenes (a béta változat is csak 30 napig használható, ráadásul a próbaverzióban néhány opció nem elérhető), viszont a pénzünkért cserébe különösebb előtanulmányok nélkül is biztonságosan módosíthatjuk vele a Windows 7 fontos beállításait, így optimalizálva a rendszer teljesítményét.
A program automatikusan is javasol módosításokat, így ha magunktól nem tudjuk, miként fussunk neki a dolognak, máris van némi fogódzónk.

xDn Tweaker
Az xDn Tweaker megszólalásig hasonlít a Microsoft TweakUI segédprogramjára. Eddig is sokan használták az XP és a Vista tuningolására, testre szabására, ám immár a Windows 7 felhasználók is hasznát veszik, mivel az új OS-hez is bekerült néhány extra beállítási lehetőség a programba.

Nincs túlbonyolítva, igaz, nem is kínál hatalmas mennyiségű beállítási lehetőséget, csak az alapvetőke. Cserébe viszont ingyenes!

TweakNow PowerPack 2009
A TweakNow PowerPack 2009-ről nem is olyan régen írtunk egy nagyobb bemutató anyagot.

Ez a program segít a rendszer kitakarításában, a beállítások (köztük számos jól elrejtett opció) módosításában és tartalmaz még néhány extra segédeszközt is, például a RAM-optimalizálót vagy a nyomeltakarítót. A TweakNow nemcsak XP-n és Vistán, hanem a Windows 7-esen is tökéletesen használható.

Ultimate Windows Tweaker
Az Ultimate Windows Tweaker új verziója szintén támogatja a Windows 7-est. A program nem igényel telepítést, azonnal futtatható, ráadásul az alig fél megabájtos kis alkalmazás közel 150 beállítási lehetőséget tartalmaz. A program automatikusan felismeri, milyen rendszeren használjuk, és ennek megfelelően ajánlja fel az opciókat.

Az Ultimate Windows Tweaker ingyenes, gyors, kicsi és jól használható, mindazonáltal a használata megfelelő körültekintést igényel, már csak a módosítható rendszerjellemzők nagy száma miatt is. Az összes közül talán ez a legjobban használható, viszont nem két perc, amíg átrágjuk magunkat minden opcióján.


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!