szerző:
hvg.hu

Amerikai kutatók sikeresen teszteltek egy olyan kezelési módszert, amely képes meggátolni szinte bármilyen influenza-, s akár bármilyen vírusfertőzést.

A Popular Science magazin értesülései szerint a kaliforniai Burnham Institute for Medical Research kutatói új megközelítést alkalmaztak, amikor a kezelési módot kidolgozták. A hagyományos vakcinák úgy működnek, hogy az eredeti vírusok legyengített változatát juttatják be a szervezetbe, amely ezáltal képes lesz kiépíteni védekező mechanizmusát egy jövőbeni fertőzés ellen. Ezeknek a hátránya, hogy csak egy bizonyos vírus ellen védenek.

A vakcinák úgy működnek, hogy az adott vírustörzsre jellemző, hemagglutinin nevű fehérjét azonosítják a vírus felszínén. Ez egy nyalóka-alakú fehérje, amelynek feje minden vírustörzs esetében különböző. A kaliforniai kutatók, Robert Liddington biológus vezetésével ezért a hemmaglutinin molekulák szárára koncentráltak.

A vírus felszínén láthatóak a nyalóka-alakú
 fehérjék. A száruk a gyenge pont.
© AP
„A fej minden vírusgeneráció esetében változik” – nyilatkozta a szakember a Popular Science-nek. „A szár jóval állandóbb, valójában ez az influenza gyenge pontja.”

A kutatók felfedezetek egy olyan ritka antitestet, amely éppen ezt a területet támadja. A vizsgálat során a kísérleti egereket több fajta influenza vírustörzs – köztük a H5N1 madárinfluenza és az 1918-ban világjárványt okozó spanyolnátha - halálos adagjának a tízszeresével fertőztek meg, azonban az új fejlesztésű gyógyszer minden esetben sikeresen elhárította a betegséget, még akkor is, amikor a fertőzést követően csupán 72 órával később fecskendezték be.

Liddington szerint ez a megközelítés sikeres lehet más vírusok, például az AIDS-et okozó HIV esetében is. A kutatók azonban jelenleg arra koncentrálnak, hogy minél előbb átadhassák az amerikai járványügyi központnak, a Center for Disease Control and Prevention (CDC) a H1N1 influenza ellen már bevethető gyógyszert.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Plázs

Húsz dolog, amit az új influenzáról tudni kell

Egy magyar beteg már áldozatául esett az új influenzának, ennek ellenére az egészségügyi illetékesek nyugtatgatnak: egyelőre nincs itt a járvány, csak a fertőzés. A megelőzést szolgáló oltóanyagra még várni kell, addig reménykedhetünk, illetve megtehetjük a szükséges óvintézkedéseket, hogy ne csapjon le kíméletlenül a járvány. Összefoglalónk három forrásból készült: a WHO, az ÁNTSZ, illetve az ECDC jelentéseiből.

MTI Plázs

Pontatlanok az influenzagyorstesztek

A rendelkezésre álló gyorstesztek sok esetben nem jelzik az influenza új A(H1N1) vírustörzsét - jelentették be csütörtökön az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) kutatói.

MTI Itthon

H1N1: gyorsabb diagnózist ígér egy magyar vírusteszt gyártója

Gyártásra kész egy magyar cég által kifejlesztett vírusteszt, amely az új típusú influenza vírusát az ígéretek szerint két óra alatt, egyszerűbben és pontosan kimutatja. A magyar szabadalmat Kern József kutatóvegyész, a gyártó Diagon-csoport vezetője mutatta be csütörtökön újságíróknak Budapesten.

hvg.hu Tech

Megfejtették a HIV-vírus genetikai kódját

Amerikai kutatóknak sikerült dekódolniuk az AIDS legfőbb okaként számon tartott HIV-1 vírus genetikai állományát. A remények szerint az áttörés új kezelési módokat tehet lehetővé.

MTI Plázs

Az elhízottakat veszélyezteti leginkább az influenza

A súlyosan elhízott embereket különösen veszélyezteti az új influenzavírus, az A/H1N1 - közölte az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) július végén elkészült kockázatelemzésében, amely hamarosan olvasható lesz a pandemia.hu honlapon is.