szerző:
MTI

Rejtélyes okból nem tért vissza több millió lazac egy kanadai folyóba a szokásos éves ívási időben.

A halászatért felelős kanadai minisztérium szakemberei hat- és tízmillió közötti számban várták a vörös lazacok (Oncorhnchus nerka) visszatérését a Fraser-folyóba, ám eddig csak mintegy 600 ezer érkezett.
 
Kanada tavaiba és folyóiba évente négy hullámban térnek vissza nagy számban a lazacok a Csendes-óceánból, a júniustól augusztusig tartó vándorlások közül azonban messze az a legnagyobb, mely most - úgy tűnik - elmaradt. A szakemberek számára is talány, hová ment a hiányzó több millió lazac.

Egy helyi halász a The Globe and Mail című lapnak nyilatkozva sokkolónak és katasztrofálisnak nevezte a helyzetet. A 2009-es év a valaha volt legrosszabb lehet a kanadai halászat számára.

2005-ben rekordszámban születtek lazacok a Fraser-folyóban, melyek aztán az óceánba vándoroltak, a természet parancsa szerint azonban már vissza kellene térniük az ívási helyre.

A szakemberek találgatásai között szerepel, hogy az óceán melegebb vize vagy a kevesebb élelem befolyásolta őket, de az is lehet, hogy a fiatal lazacok valamilyen fertőzést kaptak vándorlásuk közben. Az sem elképzelhetetlen, hogy a visszaérkező lazacok számára vonatkozó becslések voltak túlzottak.

Kanadai, norvég és skót környezetvédő csoportok bírálták a lazacfarmokat, mert élősködőkkel, tengeri tetvekkel veszélyeztetik a vad lazacokat, melyek a telepek közelében vonulnak el. A felnőtt lazacok túlélik a paraziták támadását, ám a vékonyabb bőrű fiatal állatok érzékenyebbek.