szerző:
hvg.hu

Mégsem véd minket annyira a kozmoszból érkező sugárzástól vagy a napszéltől a Föld mágneses erőtere, mint azt korábban gondoltuk. A Kaliforniai Egyetem kutatói ugyanis azt állítják: gyorsabban veszíti el bolygónk atmoszféráját, mint a Vénusz vagy a Mars.


Bolygónk erős mágneses mezeje megvéd ugyan minket az űrből érkező hatásoktól, állítja Christopher Russell professzor, mindennek a bolygó atmoszférája "issza meg a levét". A Napból kitörő töltött részecskékből álló napszél ugyanis kölcsönhatásba lép a Föld mágneses terével, ez a folyamat pedig sokkal intenzívebb, mint például a Vénusz vagy a Mars esetében.

Míg ezen két bolygó esetében a napszél mágneses mezeje gyakorlatilag elhúzza magával az ionoszférát alkotó gázokat, addig más a helyzet a Föld esetében: az interakció hatására nem csak sarki fény születik, hanem a légkört alkotó gázok olyan hőmérsékletre emelkednek, ahol már a napszél mágneses tere mentén képesek elszakadni a bolygótól.

A Föld atmoszférájából másodpercenként 5×1025 molekula távozik, a kutatók szerint mégsincs okunk aggodalomra, ugyanis a részecskeszökés jelenlegi mértéke mellett légkörünk több milliárd évig is életben tarthatja a földi életet. Russell elmondása szerint mindezek tudatában megérthetjük, hogy a Vénusz, a Mars és a Föld légkörei miért különböznek ennyire.