szerző:
hvg.hu

Mégsem véd minket annyira a kozmoszból érkező sugárzástól vagy a napszéltől a Föld mágneses erőtere, mint azt korábban gondoltuk. A Kaliforniai Egyetem kutatói ugyanis azt állítják: gyorsabban veszíti el bolygónk atmoszféráját, mint a Vénusz vagy a Mars.


Bolygónk erős mágneses mezeje megvéd ugyan minket az űrből érkező hatásoktól, állítja Christopher Russell professzor, mindennek a bolygó atmoszférája "issza meg a levét". A Napból kitörő töltött részecskékből álló napszél ugyanis kölcsönhatásba lép a Föld mágneses terével, ez a folyamat pedig sokkal intenzívebb, mint például a Vénusz vagy a Mars esetében.

Míg ezen két bolygó esetében a napszél mágneses mezeje gyakorlatilag elhúzza magával az ionoszférát alkotó gázokat, addig más a helyzet a Föld esetében: az interakció hatására nem csak sarki fény születik, hanem a légkört alkotó gázok olyan hőmérsékletre emelkednek, ahol már a napszél mágneses tere mentén képesek elszakadni a bolygótól.

A Föld atmoszférájából másodpercenként 5×1025 molekula távozik, a kutatók szerint mégsincs okunk aggodalomra, ugyanis a részecskeszökés jelenlegi mértéke mellett légkörünk több milliárd évig is életben tarthatja a földi életet. Russell elmondása szerint mindezek tudatában megérthetjük, hogy a Vénusz, a Mars és a Föld légkörei miért különböznek ennyire.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!