szerző:
techline.hu

A bevezetőben említett zeneszerkesztő alkalmazások a professzionális szintet képviselik.

A bevezetőben említett zeneszerkesztő alkalmazások a professzionális szintet képviselik. A Cubase Windowson, a Logic pedig Macen szinte uralja a stúdiókat. Persze vannak más nagy nevek is, egyvalamiben viszont biztosak lehetünk: mindegyiknek megkérik az árát a készítők.
Azonban otthonra, hobbizenéléshez nem feltétlenül van szükségünk erre a szintre. A Mac felhasználók szerencsések, mivel minden gépre. előre telepítve kapják az iLife csomagot, benne a rendkívül sokoldalú és egyszerűen kezelhető GarageBand szoftverrel. Ráadásul ehhez még egy halom szoftveres hangszert és rengeteg effektet, szűrőt, hangot is mellékelnek. A Garageband akkor is jól használható, ha loopokból szeretnénk „összerakni" zenét, és akkor is, ha egy MIDI hangszer vagy éppen elektronikus gitár segítségével szeretnénk dalokat rögzíteni. Több sávon, kényelmesen használható. Hobbizenélésre kitűnő választás,é s ingyen jár a géphez (bár ha időközben verziót szeretnénk váltani, akkor már fizetnünk kell érte).
Windowson vagy kapunk egy Lite verziót, mondjuk a Cubase-ből a frissen vásárolt MIDI billentyűzetünkhöz, vagy 10-20 ezer forint körül beruházhatunk valamelyik Magix termékbe, amelyet szinte minden nagyobb műszaki boltban leemelhetünk a polcról. Ráadásul a Magix Music Maker és a Samplitude Music Studio egyaránt nagyszerű alkalmazások, és ezekhez is jár rengeteg loop, virtuális hangszerek, szintetizátorok, dobgépek stb., hogy a kezdő lépéseket megtegyük, a végeredmény pedig kiváló minőségű lehet.

Ingyen megoldás Windowsra és Linuxra
Akinek a több CD-nyi válogatott loop és a virtuális hangszerek garmadája nem előfeltétel, inkább csak egy jól használható eszközre vágyik, lehetőleg ingyen, annak viszont remek választás lehet az LMMS, azaz a Linux MultiMedia Studio.

Többsávos zeneszerkesztő

A neve dacára ez a remek alkalmazás nem csak Linuxon, hanem Windowson is használható (XP-n, Vistán, Windows 7-en egyaránt), így bármelyik előtt üljünk is, az eszköz adott. A számunkra megfelelő változatot letölthetjük innen. Az LMMS dalszerkesztője némi gyakorlás után kényelmesen használható (bár jócskán elmarad a GarageBandtől, de mondjuk a FruityLoopshoz képest gyerekjáték eligazodni benne), és bár túlzás lenne azt állítani, hogy professzionális eszköztárral rendelkezik, azért az alapfeltételek adottak benne, hogy akár loopok, akár MIDI eszközök segítségével zenét alkossunk. Arra is tökéletes, hogy remixeket gyártsunk benne.

Piano-roll és egyéb érdekességek...

Egyszerre több sávon dolgozhatunk, van Piano-roll, midi-szerkesztési lehetőség, dobgép, szűrők és szoftveres szintetizátor. A végeredményt OGG vagy WAV formátumban exportálhatjuk. Kapunk néhány loopot is kiindulási alapnak, a többit sajnos az internetről vagy megvásárolható loop gyűjteményekből kell beszereznünk.

VST modulok használata

A program tudásáról képet alkothatunk, ha letöltjük a készítők oldalán található mintafájlokat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!