szerző:
hvg.hu

Több mint kétezer emberről tudunk, akik ugyanazzal a rejtélyes, kopaszodó férfival álmodtak: a titokzatos férfi még életvezetési tippeket is adott egyeseknek. Mindannyian hazudnak - derül ki az IO9 történetéből -, a "This Man"-ként ismert férfi története ugyanis csak hoax. Pedig az arckép még nekünk is ismerős.


2006-ban egy New York-i pszichológus páciense rajzolta le azon férfi arcát, akivel már korábban többször álmodott és aki álmában még tanácsokat is adott neki, hogy miként alakítsa életét. A páciens ébrenléti óráiban korábban sosem látta ezt az illetőt. A rajz több napig a pszichológus asztalán feküdt, itt vette észre egy másik páciense, aki fel is ismerte a rajta lévő férfit: igaz, az ismeretlen férfi csak álmaiban jelent meg számára. A pszichológus kollégáinak is megmutatta a rajzot, akik hónapok múlva tudatták vele: vannak olyan páciensek, akiknek visszatérő álmaik vannak és a rajzon szereplő ismeretlen szerepel bennük.

És Ön álmodott már a kopaszodó férfival?
Így született meg a This Man legendája, írja az IO9 sci-fi hírportál és egyúttal tudatja is, hogy aki szenzációhajhász, hollywoodi forgatókönyveket idéző történetet sejt a hír mögött, jó gyakorlata van a városi legendák terén. Az álmokban megjelenő titokzatos férfi ugyanis Andrea Natella szociológus egyik kísérletében szerepel - az olasz férfi ugyanis Guerriglia Marketing nevű cégével végez hasonló médiahackeket. Akik úgy vélték, a történet csupán egy terv az óvatlan embereket kondicionálja, jól tippeltek - akik szerint lehetséges belépni mások álmaiba eddig fel nem derített képességek révén, még várhatnak a magyarázatra.