szerző:
hvg.hu

Különleges állatfajta a csikóhal: nemcsak furcsa formája - lófeje és hosszú, fogóvá alakult farka - feltűnő, hanem az is, hogy szex közben mennyire elővigyázatlan ez a tűhalfélék családjába sorolt élőlény. Az sem megszokott dolog, hogy a hímek lesznek terhesek közülük.

Az udvarlás akár óráig is tarthat e kicsiny halaknál, miközben maga a párzás alig hat-hét másodpercig tart - írja róluk a Guardian. A csikóhalak szex közben kiszolgáltatják magukat a ragadozóknak: amúgy sem úsznak túl jól, ám ilyenkor érzékelésük szinte csakis a párjukra koncentrálódik.

A hosszas násztánc közben megváltoztatják színüket, "elpirulnak" vagy éppen fémszínűvé válnak. Ám ezzel nemcsak a ragadozók figyelmét hívják fel magukra. A násztánc idején az egymáshoz simuló párok a rákászok hálóiba is könnyebben akadnak bele.

Különösen könnyű préda násztánc közben a nőstény: erotikusan kinyújtóztatja a tagjait, minthogy a kiegyenesedett hal ingerlő látvány a hímnek, de ennek komoly ára van - a nőstény mozgása végtelenül megnehezedik.

A csikóhalaknál egyébként nem a hímek juttatják be spermáikat a nőstény testébe, hanem fordítva: a kopuláció során a nőstények petéi kerülnek a hímek hasüregébe, ez utóbbiak esnek tehát teherbe. Miután pedig világra hozzák utódaikat, akár másnap ismét megtermékenyülhetnek, így szinte folyamatosan "állapotosak" lehetnek a csikóhalak hímjei.