Kipróbáltuk: UE46B7000WW - Jobb, mint a neve!

2009. november 08., vasárnap, 05:45 • Utolsó frissítés: 2009. november 08., vasárnap, 21:52
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Előre is elnézést kérek, de ez most egy nagyon szubjektív cikk lesz.

Előre is elnézést kérek, de ez most egy nagyon szubjektív cikk lesz. Az UE46B7000WW-at ugyanis nem mint szakember, hanem mint egyszerű, hétköznapi felhasználó (sajnos nem mint vásárló) vettem szemügyre. A különleges és kibogozhatatlan típusjel ugyanis nem mást rejt, mint egy hatalmas televíziót, a Samsungtól. És hát lássuk be, a tévé, mint olyan, hétköznapi használati tárgy. Két nappal a megvásárlása után már nem érdekli az embert, hogy mi van belül, csak az, hogy szép legyen a képe, egyszerű a használata és tudjon mindent, amit elvárunk. Nos, a Samsung UE46B7000WW pontosan ilyen.

samsungtv
A méret és a megjelenés is egyaránt lenyűgöző

Tévét (és persze egyben monitort) találni manapság már nem kunszt a felhozatalban. A Samsung 7-es szériába tartozó „kicsikéje" 46"-os, full HD kijelzőt kapott, amihez hasonló azért akad a piacon, ám amiből egyelőre kevesebb van, az a LED világítású LCD tévé. Márpedig ez pont ilyen, a LED-ek nem az LCD panel mögött, hanem körülötte helyezkednek el, aminek köszönhetően a színek és a kontraszt kifejezetten szép rajta. Egyszerűen élmény nézni! Na de haladjunk sorjában!

Beteríti a szobát
A készülék egy kisebb szekrénynek is beillő méretű karton dobozban érkezett hozzánk, így mind a szállítása, mint a dobozból történő előbányászása kétemberes feladat. Persze nem a súlya, csak a méretei miatt. Maga a képernyő a méreteihez képest amúgy is aránytalanul könnyű, ha kijön a lumbágónk, annak csak a hozzá adott vastag üvegtalp lehet az oka, annak ugyanis van súlya. Persze nem is árt, hiszen ha nem a falra szereljük (adnak hozzá egy halom kelléket), akkor bizony valaminek meg kell tartania azt, mondjuk egy tévéállványon). A talphoz néhány apró csavar rögzíti a kijelzőt. Elvileg akár ezek nélkül is rajta marad, de ilyen árkategóriában az ember menjen biztosra. A talp előnye, hogy oldalirányba is kényelmesen forgathatjuk a készüléket, ugyanezt a fallal együtt azért nehézkes megoldani... Én a pár napos teszt kedvéért nem fúrtam fel a falra, de ha saját lenne, akkor sem hiszem, hogy megtenném.

samsungtv
Minden csatlakozó hátul található

A 46"-os mérethez nem árt egy megfelelő méretű szoba sem, mert igazából csak 3 méteren túl jelent valódi élményt bármit nézni rajta. Az UE46B7000WW első ránézésre tehát egy óriási, 46"-os LCD TV, gyönyörű képpel. Másodikra azonban sokkal több annál.

Szinte mindent tud
A távirányítót gyorsan megszokjuk, ahogy a menürendszert is. A legfontosabb menüpontokat külön is elérhetjük a Tools gombra kattintva, és ugyanígy a jelforrást is egy gombnyomással válthatjuk. Márpedig a készülék meglehetősen sok forrásra képes építeni.
Hátul egy sornyi csatlakozót találunk: 4 darab HDMI, Digital Audio (optikai), PC (D-Sub), audio bemenet (mini jack), DVI audio bemenet, komponens és kompozit csatlakozás, Ethernet (LAN), antennabemenet, 2 darab USB csatlakozó, CI Slot, Scart (mini jack). Mindez úgy elhelyezve, hogy akkor se legyen útba egy-egy csatlakozó, ha a tévé végül a falon kötne ki.

samsungtv
Youtube, Weather.com, Yahoo! news stb. a tévén...

A felsorolásból talán már kiderül néhány extra dolog. Természetesen a tévét összeköthetjük bármelyik játékkonzollal, DVD- vagy Blu-ray lejátszóval, és még megannyi más elektronikai berendezéssel, beleértve akár egy számítógépet is. Utóbbi esetben 1920x1080-as felbontású monitorként használhatjuk. Lenyűgöző látvány, ha egy jó minőségű játékot indítunk el a gépen, esetleg egy full HD filmet nézünk, de mondjuk napi munka esetén érdemes kellő távolságban elhelyezni, különben kitörik a nyakunk, miközben a képernyő egyik feléből a másikba követjük az egérkurzort (viszont ha nagyon távol van, akkor ebben a felbontásban már nem sokat látunk mondjuk a Windows menüiből).

samsungtv
USB-s eszközökről is játszhatunk le médiafájlokat

A másik érdekesség az USB csatlakozási lehetőség. Ennek köszönhetően gyerekjáték csatlakoztatni fényképezőgépet, kamerát vagy éppen külső merevlemezt, USB memóriakulcsot. Az eszközökön található médiafájlok (képek, hangfájlok, videók) lejátszásához egy nagyon egyszerűen használható felületet kapunk, így egy USB merevlemezről akár órákon át nézhetünk DivX vagy MP4 filmeket, anélkül, hogy felállnánk a fotelből (mellesleg a készülék szoftverének frissítését is az USB-n keresztül intézhetjük). A beépített médialejátszó indítására külön gomb szolgál a távirányítón. Ez amúgy az egyik legjobb integrált lejátszó felület, amivel eddig tévében találkoztam.

samsungtv
Átlátható menü

Ugyancsak extra lehetőség, hogy a tévé az internetre is köthető, és a netezéshez is saját, beépített felületet kapunk, amely a Yahoo! különféle widgetjeire épül.
Van időjárás-jelentés a Weather.com-ra alapozva, hírcsatorna-olvasási lehetőség (sajnos csak azokat nézhetjük, amelyek eleve benne vannak a Yahoo! News Widgetben), nézegethetjük a Flickr képeit, a tőzsdei információkat, horoszkópot vagy éppen a YouTube-ot.
A „netezésre" szolgáló felület egyszerűen használható, néhány gombnyomással megoldhatunk mindent a távirányító segítségével. Ne várjuk tőle, hogy teljes internet élményt ad, de amit tud, azt jól tudja (ám a magyar menürendszer beállítása ellenére a widgetek is csak angolul elérhetők). A widgetek nézegetése közben ráadásul továbbra is nyomon követhetjük ablakban, vagy akár teljes felületen - a widgettel részben letakarva - a tévéadást (vagy amelyik jelforrást éppen használjuk). Ez alól a YouTube widget mondjuk kivétel, mivel ott teljes képernyőn csemegézhetünk a népszerű online megosztó felhozatalából (még a keresést is megoldották, virtuális billentyűzettel).

samsungtv
Jelforrás gyors kiválasztása

Ami viszont nem derül ki a csatlakozókból, az a 100Hz Auto Motion Plus technológia (elmosódás- és torzításcsökkentés), amelynek köszönhetően többek között egyenletesebbek lesznek a gyors mozgások és élesebb képet kapunk. A funkció jól teszi a dolgát, folyamatosabb képet látunk, ám a túlzott képélesség nem minden esetben előnyös. Eleinte például nem tudtam, mitől néz ki úgy még a legújabb mozifilm is, mintha a 90-es évek egyik tévésorozata lenne (nehéz ezt elmagyarázni, kicsit olyan, mintha olcsó kamerával vennének fel egy filmet és a világítást is túlzásba vinnék, vagy mondjuk a Jurassic Parkot a Szomszédok minőségében készítették volna el). Végül kiderült, hogy a 100Hz Motion Plus kikapcsolása után máris visszatér a hagyományos mozihatás, és ettől még semmi zavaró képszétesés, elmosódás nem tapasztalható. Szóval ízlés kérdése, akinek szüksége van rá, használhatja, hiszen ott van beépítve (ráadásul akár egyedi beállításokkal is működik), de én már csak ilyen maradi vagyok...
A 2x10 wattos hangszóró és a beépített mélynyomó a lehetőségeihez mérten szépen szól, de azért egy ilyen kaliberű képernyő mellé már illik odatenni egy jó minőségű hangrendszert is, a tökéletes mozi élményhez.

A Samsung UE46B7000WW egy lapos óriás, amelynél én csak egy dologba tudok belekötni, az árába. Valahol 440 és 480 ezer forint körüli áron kapható, ami nem kis összeg, így az ember jól megnézi, mire költi. Ha viszont valakinek kellően nagy lakása (pontosabban legalább egy kellően nagy szobája) van, és él-hal a filmekért, annak e készülék remek, hosszú távú befektetés lehet. Az elkövetkező pár évre mindent tud, amit kell a tévézés, videojátékozás és házimozizás tekintetében.
A készülék részletes adatlapja itt található.

2 HOZZÁSZÓLÁS
2009. november 11., 15:48 énke

snassz

2009. november 8., 15:42 okoska

Nem dupla tuneres PIP-es! :(

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Kipróbáltuk: UE46B7000WW - Jobb, mint a neve!
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X