szerző:
hvg.hu

A Mindhacks blog cikke egy 1963-ban végzett kísérletre hívja fel a figyelmet. A kutatás során 24 vak kísérleti alany fogyasztott LSD-t, hogy kiderüljön, ők is képesek-e a vizuális érzékcsalódásokra.


A kísérletből kiderült: csak azok a vakok képesek hallucinálni az elfogyasztott drog hatására, akik szemük világának elvesztése előtt már láttak korábban. Azokra, akik életük nagyon korai szakaszában vakulnak meg (két éves koruknál hamarabb), "nem hat" a szer, ugyanis nem gyűjtöttek még össze annyi vizuális élményt, hogy agyukban működőképes "vizuális rendszer" alakuljon ki.

Egyértelmű, írják az Archives of Opthalmology szaklapban, hogy az LSD által kiváltott hallucinációkhoz nem szükséges a retina működése, a kiváltott élmények milyensége nem változik meg, ha valaki vak. A hallucinációkat, olvashatjuk, nem befolyásolta sem a vakságban eltöltött idő hosszúsága, sem a kísérleti alany intelligenciája, sem pedig a vizuális memória pontossága.

A tanulmány más kutatók kísérleteiről is beszámol: Forrer és Goldnerr két olyan vak kísérleti alanynak adtak LSD-t (az adagolás 1 mikrogramm/az alany testtömegének kilogrammja volt), akiknek látóidege nem működött, s esetükben nem volt szó semmilyen vizuális hallucinációról. Alema pedig 50 mikrogrammot adott egy vizsgálati alanyának, akinek korábban mindkét szemgolyóját eltávolították - benne a szer aprólékos vizuális hallucinációkat eredményezett, a hatása viszont az átlagos hat órás hatóidő helyett öt napig tartott.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!