szerző:
hvg.hu

Csillagászok bejelentése szerint olyan bolygót találtak, amely főleg vízből áll - írta a New York Times. Ám mielőtt még bárki túlzottan bizakodna a földön kívüli életben, azért nem lenne kellemes ott élni: körülbelül kétszáz fokos a hőmérséklet, és nemcsak vízgőz, hanem más gázok is terjengenek arrafelé.


A 200 fokos hőmérséklet egy hatalmas óceán felszínén mérhető a csillagászok szerint, ennek ellenére szerintük nagy lépést tettek egy valóban az élet kialakulására alkalmas bolygó felfedezése felé.

A most felfedezett bolygón egyébként elég sűrű ködben kéne létezniük az élőlényeknek: a túlhevült gőzök és gázok aligha kedveznek a fejlett intelligencia kialakulásának.

"Bár ez a bolygó aligha lakható, nem esik messze ettől a tartománytól" - nyilatkozta David Charbonneau, a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics kutatója. Charbonneau vezette azt a munkacsoportot, amelyik megtalálta az égitestet, amelyről a Nature folyóiratban számolnak be.

Geoffrey W. Marcy, a University of California, Berkeley kutatója szintén írt egy cikket erről a témáról a Nature-ben, és szerinte ez a felfedezés az eddigi legerősebb bizonyítékok egyike arra, hogy a Naprendszerünkön kívül egy távoli bolygón víz lehet, méghozzá majdnem olyan körülmények között, mint a Földön.

Az exobolygó 2,7-szerese a Föld méretének, tömege pedig 6,6-szor akkora. 38 óra alatt kerüli meg azt a halvány vörös - tehát viszonylag hideg - csillagot (GJ 1214), amely az Ophiuchus (Kígyótartó) csillagképben található. Ez a csillagkép 40 fényévnyire van tőlünk. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!