szerző:
hvg.hu

Súlyosan megsérült a Sea Shepherd környezetvédő csoport különleges hajója, amikor japán bálnavadászokkal találkozott a Déli-sarkvidék jeges vizében.


A Sea Shepherd (Tengeri Pásztor) környezetvédő szervezet által közzétett fotón az amerikai Lopakodó bombázóra hasonlító, japán bálnavadászhajók felderítésére használt Ady Gil nevű trimarán látható 2010. január 6-án, miután összeütközött a Shonan Maru No. 2 japán bálnavadászhajóval, és súlyosan megsérült az Antarktisz jeges vizében. A környezetvédő hajó hatfős legénységét sértetlenül kimentették, és az Ady Gil sem süllyedt el.

Déli-sarkvidék: a környezetvédők kettétört trimaránja
© MTI/EPA


Vízágyúval próbálta távol tartani a japán bálnavadászhajó legénysége az Ady Gilt. A Sea Shepherdnél dolgozó magyar önkéntes azt mondta az m1 Híradójának, hogy a japán hajó gyakorlatilag átgázolt az Ady Gilen. Kristóf Veronika a Híradónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a japánok ebben az évben hihetetlenül agresszív politikát folytatnak ellenük.

Mentik a hajón lévőket a környezetvédők
© MTI/EPA

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!