szerző:
hvg.hu

Az olasz kormány azt tervezi, hogy a televíziós műsorszórási szabályozásokat kiterjeszti a videómegosztó weboldalakra is.

Az új szabályozást már e hónap elejétől szeretnék érvénybe léptetni. Ez azt jelentené, hogy a YouTube-ra ugyanazok az előírások vonatkoznának, mint a hagyományos tévécsatornákra.

Róma azzal érvel, hogy a vidókat hosztoló portálokon szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakat publikálnak. Ezeknek másodközlését a szerzői jog tulajdonosának engedélyével tudja csak az olasz kormány elképzelni. Úgy vélik emellett, hogy műsorterjesztési licenc is elengedhetetlen a netes videók közléséhez. Ezt az engedélyt az olasz médiahatóságtól kellene az érintett weboldalaknak beszerezni.

Az olasz terv az első kormányszintű próbálkozás arra, hogy az internetes cégeket tegyék felelőssé a felhasználók által készített és megosztott tartalmakért.

„Azért nagyon komoly a döntés, mert precedens értékű lehet. Ma Olaszország, holnap Lettország, Görögország vagy Dánia...” - mondta el az  European Digital Media Association szóvivője,  Stefan Krawczyk a Wall Street Journal kérdésére válaszolva. Az EDMA tagja többek között a  Google, a Yahoo, az Amazon.com és a Microsoft is. A szervezet már tiltakozott is az olasz lépés ellen Brüsszelben. Szerintük a hagyományos médiára vonatkozó EU-normákat semmiféleképpen nem szabadna az ilyen irányban változtatni, és szeretnék elkerülni, hogy a kormányok dönthessenek arról, mi jelenik meg egy weboldalon.

A Google egyik szakembere arra utalt, hogy a hagyományos médiára vonatkozó szabályok rákényszerítése a például a YouTube-ra ellehetetlenítené a technológia fejlesztését. Nyilván elriasztaná a befektetőket is. Egy internetszolgáltató vezetője hozzátette: a bürökrácia csak akadályozná e gyorsan fejlődő piac szereplőit.

A Google-nak nem ez az első vitája az olasz igazságszolgáltatással. Milánóban jelenleg is zajlik a per, mert az egyik Google-portálon egy fogyatékos gyerek bántalmazásáról szóló videó jelent meg. Korábban pedig az olasz bíróság arra kötelezte a YouTube-ot, hogy távolítsanak el bizonyos videókat, melyek a Mediaset SpA tartalmai alapján készültek. A  Mediaset SpA tulajdonosa az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi .