szerző:
MTI

A világ egyik legrégebbi ismert hajórakománya arról tanúskodik, hogy háromezer évvel ezelőtt, a bronzkorban élénk tengeri kereskedelem folyt Európában.

A hajót, amelyen 15 tengerész szolgálhatott, valamikor Kr.e. 1200 és 900 között nyelte el a hullámsír a brit partoknál, rakományát a Devon-grófságbeli Salcombe közelében fedezték fel a tengerfenéken - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

A hajó fegyver- és ékszerkészítésre szolgáló réz- és ónöntvényeket szállított: előbbiekből 259 darabot, utóbbiakból pedig huszonhetet. A rakományt, amelyet a brit szigetekre szántak, különböző helyekről szedték össze az európai kontinensen. Bronzkori fémöntvények egyébként eddig nem kerültek elő Nagy-Britanniában.

A közelben egy bronzkardot, valamint három arany karkötőt is felfedeztek. Az Oxfordi Egyetem szakemberei most azt próbálják megállapítani, hogy pontosan honnan is származott a rakomány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!