szerző:
MTI

Egy amerikai újságíró új könyve nyomán Franciaországban ismét a közbeszéd témájává vált egy rejtélyes eseménysorozat, amelynek 59 évvel ezelőtt Pont-Saint-Esprit kisváros volt a színhelye. A Rhone partján fekvő település lakói között 1951 nyarán kollektív hallucinációk és más rosszullétek terjedtek el. A jelenséget megmagyarázni mindmáig nem sikerült.

Az Egyesült Államokban kiadott könyv azonban "új megfejtéssel" szolgált. Szerzője, Hank Albarelli újságíró nem kevesebbet állít, mint hogy Pont-Saint-Esprit annak idején kísérleti terepül szolgált az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA számára, amely szerinte az LSD hallucinogén anyag hatását próbálta ki a francia kisváros lakóin. Az elképesztő feltevés a napokban jutott el a francia médiáig, sorra foglalkoztak vele a lapok, a hétvégén a France 2 közszolgálati televízió is külön műsorblokkot szentelt a témának.

Mint azt a Le Monde a korabeli sajtó alapján felidézte, 1951 júliusában a településen valóságos őrület tört ki: kollektív hallucinációk jelentkeztek az embereknél, rosszulléttel, gyomorégéssel, öklendezéssel, hasmenéssel - és öngyilkosságokkal. Több mint háromszázan betegedtek meg, ötven embert elmegyógyintézetbe szállítottak, legalább öten meghaltak.

Boszrokányok, démonok - vagy anyarozs

A gyanú hamar Roch Briand-ra, a kisváros tizenöt pékének egyikére terelődött. Azzal vádolták, olvasható a France-Soirban, hogy anyarozzsal fertőzött lisztet használt a kenyérsütéshez. Ez a rozson élősködő gomba gyakorta okoz rosszullétet, a középkori Franciaországban "ardenti betegségnek" elnevezett őrületeknek is feltehetően az anyarozs volt a felelőse. A néphit szerint ezek a hallucináló személyek boszorkányság vagy démonok áldozatai voltak. A XVII. századtól a kór nem jelentkezett, ám sokan gondolták, hogy 1951-ben a Gard megyei faluban ismét erről a tünetegyüttesről volt szó. Ezt igazolni azonban nem sikerült, mivel az anyarozs nem okozhatta a település lakóin jelentkező valamennyi tünetet.

Hank Albarelli erre építi az eredetileg egy mexikói gombafajból nyert LSD kipróbálását feltételező tézisét. Elméletét különböző archívumokban felkutatott dokumentumokra és amerikai veterán katonák tanúságtételeire alapozza. Az újságíró Franck Olsonnnak, a CIA egyik vegyészmérnökének halálából indult ki, akit szerinte azért gyilkoltak meg, mert "túl sokat beszélt", nevezetesen Pont-Saint-Esprit-ről.

Albarelli olyan dokumentumokból idézett, amelyek titkosítása nemrég szűnt meg. Ezek szerint a CIA valamelyik ügynöke beszélgetést folytatott a Sandoz svájci gyógyszergyár egyik mérnökével és ebben említette meg a francia településen történteket. A szerző ezt összefüggésbe hozta azzal, hogy a Sandoz számára dolgozott az az Albert Hoffmann is, aki előállította a szintetikus LSD-t. A svájci cég a továbbiakban szállított ebből a szerből az amerikai hírszerzésnek, az pedig kísérleteket folytatott a később a hippik kedvelt drogjává vált készítménnyel. Az Albarelli szerint az MK/Naomi fedőnevű akcióban a kémügynökség először a levegőbe permetezte az LSD-t a francia településen, amikor pedig ez nem hozott eredményt, "feltehetően" a város lakóinak ételébe keverte.

Túl extravagáns ok ahhoz, hogy igaz legyen?

A könyvről beszámoló francia médiát nem nagyon győzte meg a meglehetősen bizarr állítás, sőt, Pont-Saint-Esprit lakóit sem. A városkában még akad olyan lakos, aki annak idején maga is megbetegedett a járványban. A France 2 televízió megszólaltatta az egykori postást, akit látomásai miatt heteken át elmegyógyintézetben kezeltek. Az idős férfi elmondta, hogy a legkülönbözőbb hallucinációk kínozták, patkányokat, szörnyeket látott, fájdalmai voltak - ám ő sem tartja valószínűnek az új magyarázatot. Miért pont egy francia falut választott volna ki ilyesmire az amerikai titkosszolgálat? - kérdezték többen is a riportban.

A lidércálmos történet ma már keveseket foglalkoztat a délnyugat-franciaországi településen. "Az emberek manapság nem nagyon beszélnek erről, több mint 50 évvel később könnyű bárkit megvádolni. Az LSD túl extravagáns ok ahhoz, hogy igaz legyen" - mondta a France-Soirnak Francoise, egy mai pékség tulajdonosa. Jean-Pierre Colombet, a városka helyettes polgármestere szerint akad meggyőzőbb magyarázat is. "Egy évvel a kollektív látomások előtt a Midi Libre című helyi lap egyik cikkében már felhívta a figyelmet arra, hogy a megyében használt liszt rossz minőségű. Persze nem árt, ha az LSD-elmélet nyomán ismét megvizsgálják, mi történhetett." A városi vezető szerint az ügy rossz fényt vetett Pont-Saint-Esprit-re, sok ember szenvedett miatta. "Nálunk ez a történet tabu témává vált" - mondta a lapnak Jean-Pierre Colombet.

A látomások rejtélye így továbbra is rejtély marad.

hvg.hu Tech

Ingyen LSD 15 perc alatt

Fosszuk meg magunkat 15 perc erejéig a fénytől és a hangoktól, mindez elég ahhoz, hogy elkezdjünk hallucinálni, mondják brit pszichológusok. Tizenkilenc önkéntest elég volt negyed órára megfosztani érzékelésüktől - ennek hiányában sokuk hallucinációk mellett paranoiáról és depresszióról számoltak be, írja a Wired.

hvg.hu Tech

Öt napig is hallucinálhatnak a vakok az LSD-től

A Mindhacks blog cikke egy 1963-ban végzett kísérletre hívja fel a figyelmet. A kutatás során 24 vak kísérleti alany fogyasztott LSD-t, hogy kiderüljön, ők is képesek-e a vizuális érzékcsalódásokra.