szerző:
MTI

Öt földrész hatvan országában civil szervezetek fogtak össze - Kanadától Dél-Koreáig, Oroszországtól Kenyáig, s az EU mind a 27 tagállamában -, hogy hozzájáruljanak a biztonságos internethasználat megteremtéséhez. Megszületett a Safer Internet Program.

Nemzetközi mezőnyben is jó helyen állnak a magyar tinédzserek internetezésben. Egy felmérés szerint a 6-17 év közötti gyerekeknek 65 százaléka rendszeres internethasználó. Ezzel az aránnyal az élenjáró skandináv országok internetező fiataljainak a nyomában járunk. Örülni kell ennek vagy nem? A szakemberek körében egyértelmű a válasz: az internet remek lehetőség ismeretek szerzésére, kapcsolat teremtésére, játékra, szórakozásra. De nem elég internetezni tudni, a technika mellett el kell sajátítani a biztonságos internetezést, a kockázatok, veszélyek elkerülésének módjait.

Nem titok, hogy veszélyes színtérről van szó, kalandorok kihasználják a gyerekek és fiatalok tapasztalatlanságát, gyakran visszaélnek jóhiszeműségükkel, csapdába csalva őket. Világjelenségről van szó, éppen ezért nem véletlen, hogy az Európai Unió is felfigyelt rá. - Ezért született a Safer Internet program - mondja Mayer Diána, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány projektvezetője -, amely az EU által közvetített értékrenddel összhangban az internet és online technológiák használatának biztonságosabbá tételét tűzte ki célul a gyermekek számára, a jogellenes tartalom és káros hatás kivédése érdekében.

Öt földrész hatvan országában civil szervezetek fogtak össze - Kanadától Dél-Koreáig, Oroszországtól Kenyáig, az EU mind a 27 tagállamában -, hogy hozzájáruljanak a biztonságos internethasználat megteremtéséhez. A Safer Internet magyarországi programjának megvalósítási jogát pályázaton nyerte el a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, valamint a Magyar Tartalomipari Szövetség és a Puskás Tivadar Közalapítvány konzorciuma. 

A gyermekkrízis alapítvány projektvezetője elmondta, hogy tudatosságnövelő központként működnek ebben a témában, céljuk a gyermekek, szülők és pedagógusok felvilágosítása. - Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internetet használó gyermek böngészhessen biztonságos körülmények között, és ha bajba, veszélybe kerülne, tudja, hogy honnan kérhet segítséget - mondta.

Február 9-én volt a biztonságosabb internet napja, amelyet minden EU-tagállam megtartott. Ez remek alkalom volt a figyelem felkeltésére, a leggyakrabban előforduló internetes veszélyek, a pornográfia, a zaklatás és egyéb erőszakos tartalmak kiszűrésének, elkerülésének lehetőségére. A Kék Vonal internet segélyvonal tanácsot ad azoknak a fiataloknak, akik káros, esetleg veszélyes tartalmakkal találkoztak az interneten, vagy bármilyen kellemetlen, rossz élményben volt részük. Konzultációt kínálunk a gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, védőnőknek, családgondozóknak, rendőröknek, pedagógusoknak a témával kapcsolatban, és nem utolsósorban a szülőknek is - sorolta Mayer Diána.

Kiszűri a nem odavaló szavakat és képeket

Az uniós Safer Internet Program magyarországi koordinátora Borsi Zsuzsanna, a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány munkatársa, aki szerint az internetezők adatvédelme az egyik legfontosabb feladat. Ha ugyanis valamit nyilvánossá tesznek az interneten, azt onnan nyom nélkül kitörölni nem lehet. - Éppen ezért a hamarosan megújuló weboldalunkon hasznos tanácsokkal szolgálunk a gyerekeknek személyes adataik védelméről, és júniusban a felnőttek számára is készítünk tájékoztató weboldalt. Fontosnak tartjuk, hogy különféle rendezvényeinken is szóba kerüljenek a gyerekekre leselkedő internetes veszélyek és azok elhárításának módjai. Májusban rendezzük a már hagyományosnak számító városligeti gyermeknapunkat, ahova 200 nehéz sorsú gyermeket is meghívunk. A kétnapos rendezvényen a sokféle színes program mellett a biztonságos internet jelölésű sátorban "élesben" zajlik majd a felvilágosítás, tanácsadás gyermekeknek és szülőknek - közölte.

Mayer Diána szerint az internetezés bizalmi kérdés. A gyereket nem tiltani kell tőle, hanem felkészíteni, tudás alapú tanácsokkal ellátni, hogy az internet számára ne lelki traumákat okozzon, hanem élményt, tájékozottságot. Ennek érdekében pápai oktatóközpontjukban kidolgoztak egy oktatóanyagot gyermekek és felnőttek számára, és a továbbiakban Pécsett és Budapesten terveznek ilyen irányú képzést.

A biztonságos online környezet rendkívül fontos. Örvendetes hírként látott napvilágot a közelmúltban, hogy egy magyar találmány is elő kívánja ezt segíteni. A Dolphin Knight nevű szoftver - feltalálója és fejlesztője szerint - képes arra, hogy kiszűrje a csevegőprogramok párbeszédeiből a nem odavaló szavakat, képeket, és egyszerűen törölje őket a rendszerből. Úgy tudni, hogy a világon egyedülálló program három nyelven fut, és az internetről ingyen letölthető lesz.

Tehát a technika segít a technika trükkös kihasználóinak "megálljt" parancsolni azzal, hogy "cenzúrázza" a káros tartalmak terjesztését, és megvédi azokat, akik valóban látókörük, ismereteik gyarapítása céljából ülnek a gép elé.

hvg.hu Tech

USA: jön a szupergyors internet

Tíz éven belül az USA-ban a jelenleginél 25-ször gyorsabb net, 100 megabit per másodperces sebesség állhat az internetezők rendelkezésére a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) tervei szerint.

MTI Tech

Internet és mobil 80 év felett is

Német szakértők szerint az időseknek sem kell megijedniük az új kommunikációs technikától és akár 80 év felett sem késő az internetet vagy a mobiltelefont megtanulni.

MTI Tech

Charta alakult a gyermekek internetes védelmére

A gyermekeknek a digitális világ veszélyei elleni védelmére Gyermekbarát Internet Chartát alapítottak tanárok, pszichológusok, informatikai és gyermekvédelmi szakemberek, valamint a rendőrség részvételével; az újonnan létrehozott mozgalmat szerdán indították el Budapesten.