szerző:
MTI

Bankkártya helyett, mindössze az ügyfelek ujjbegyével működő bankjegykiadó automatát (ATM) helyeztek üzembe Lengyelországban.

A biometrikus rendszer az ujjlenyomatok mellett az ujjbegybegyekben található vérerek egyedi hálózatát és a keringés sajátosságait is képes érzékelni, lehetővé téve, hogy az ügyfél a bankkártya használata nélkül férjen hozzá pénzéhez.

Az új automaták a japán Hitachi és a Wincor Nixdorf ATM-gyártó közös fejlesztése. A takarékbank tervei szerint még az idén 3-4 ujjlenyomat felismerős ATM-et helyeznek üzembe Varsóban, további kétszázat pedig a 365 bankból álló országos hálózatukban kívánnak lecserélni.

"A biometrikus automatákkal elsősorban a nyugdíjak kifizetését szeretnénk biztonságosabbá tenni, illetve a bankkártyák klónozásával és a lopott kártyákkal elkövetett csalásokat kívánjuk megelőzni" - hangsúlyozta Krzysztof Jagielski, a lengyel takarékbank (BPS SA) alelnöke.

Az Európában még igencsak újnak számító technológiát Japánban már széles körben használják.


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Tömegroham: így bankol a magyar interneten és mobilon

Tavaly december 31-én több mint 2,4 millió lakossági és több mint 350 ezer vállalati ügyfélnek volt internetbanki szolgáltatások igénybevételére szóló szerződése a magyarországi hitelintézeteknél. A lakossági internetbanking ügyfelek száma az elmúlt egy évben 21 százalékkal, míg a vállalati internetbanking ügyfeleké 13 százalékkal emelkedett.

hvg.hu Tech

BioArt: bacilus mint karóra, fül az alkarban

BioArt-e a planktonokat ábrázoló festmény? Ha igen, a katedrálist ábrázoló rajz KatedroArt? Fűből növesztett portrék, génkezelt bacilusokból összeálló, fluoreszkáló képek - hol a határ, mi a BioArt, és mikor beszélünk pusztán technológiáról vagy dizájnról művészet helyett? Amőbázna bacilusok ellen? Egyetért azzal, hogy bacilus mutassa a bőrön a karóra helyén az időt? Mit szól ahhoz, ha valaki fület növesztet az alkarjába, vagy lóhormonokat juttat a szervezetébe vérátömlesztéssel, hogy így azonosuljon a lovakkal?