szerző:
MTI

Folytatódik az Egyesült Államokban a háziméhek évek óta tartó tömeges eltűnése, a szakemberek még mindig értetlenül állnak a jelenség előtt - jelentette a Voice of America rádió.

Az agrárgazdaságban fontos szerepet játszó állatok visszaszorulása riasztó méretű, és a tudósok még mindig csak találgatnak az okokat illetően. A Pennsylvaniai Egyetem egy friss tanulmánya szerint a rovarirtó szerek jelentik a problémát, az agrárminisztérium egy kutatása pedig arra a következtetésre jutott, hogy élősködők gyengítik le a méhkolóniákat. A méhtulajdonosok országszerte 50-90 százalékos állománypusztulásról számolnak be.

David Hackenberg, az egyik legismertebb keleti parti méhész, aki 48 éve dolgozik a rovarokkal, meg van győződve arról, hogy az állatok eltűnéséért a vegyszerek a felelősek. A farmerek és földművelők tömegével használnak vegyszereket, amelyek a talajba jutva visszakerülnek a növényekbe, és végső soron az ételekbe - mondta. Rámutatott, hogy a méhviasz mindent elárul, tele van irtószerekkel.

A növényeket beporozó méhek pusztulása tucatnyi értékes gyümölcskultúrát veszélyeztet, a mandulától kezdve az avokádón át kiviig. A Cornell Egyetem tanulmánya szerint a méhek évente több mint 14 milliárd dollár értékű növényt poroznak be az Egyesült Államokban, többnyire gyümölcsöket, zöldségeket és mogyoróféléket.

A méhek rejtélyes eltűnése nagyjából 7 éve kezdődött. A méhpopuláció hirtelen lecsökken, de érthetetlen módon nem találni elpusztult méheket. A jelenséget - amely nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában is megfigyelhető - a tudósok "kolónia összeomlási zavarnak" (CCD) nevezték el, de a problémára világos magyarázattal még nem tudnak szolgálni.

MTI Tech

Elefántok éltek Dél-Amerikában

Az elefántok mintegy 45 ezer éve jelen voltak Dél-Amerikában, ezt bizonyítja egy elefántfog-fosszília meghatározása. Az ősmaradványt az Amazonas-őserdőben, Brazília északi részén találták - számolt be róla a Folha de Sao Paulo című napilap.

MTI Tech

Meghalt Csüan Csüan, a "hős anya"

Váratlanul elhunyt egy óriáspanda a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány székhelyének állatkertjében - közölte az állatkert szóvivője pénteken.