Bejelentkezés  

Újabb Pi-rekord

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Pi-rekord;

Új Pi-rekordnak örülhet a világ: két informatikus 5 billió tizedesjegyig pontosította a kör kerületének és átmérőjének hányadosát.

A korábbi csúcs januárban született: egy brit matematikus, Fabrice Bellard közel 2,7 billió tizedesig haladt az osztással. A mostani rekord Kondo Sigeru japán és Alexander Yee amerikai informatikusnak köszönhető. 90 napig dolgozott az 54 éves japán férfi otthoni számítógépe a számításon, az ellenőrzés 64 órába telt. A gép nem közönséges masina, gazdája maga rakta össze és a sajtónak csak "halkan" fedte fel - hogy ne jusson családja fülébe -: 4 millió forintnyi összegbe került.

A Pi azért érdekes, mert nem ismétlődik számsor a kapott hányadosban. Ludolph van Ceulen holland matematikus és hadmérnök kezdte rendkívüli módon pontosítani a 16. században. Előbb 20, majd 36 tizedesjegyig haladt a hányadossal. 

A minél pontosabb Pinek van gyakorlati értelme is: egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez használják. Ha egy masina nem működik tökéletesen, akkor a Pi valamelyik - vagy több - számjegye nem stimmel, és így hamar megmutatkozik a hiba.

Hirdetés
Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X