szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy amerikai cég tesztelni kezdte az ujjlenyomattal, vagy retinaleolvasóval működő automatákat. Az új generációs rendszer arra is képes, hogy értesítse az üzemeltetőket, ha megakad benne egy pénzérme.

A FOX amerikai hírcsatorna értesülései szerint a massachusettsi Next Generation Vending and Food Service nevű cég idén helyezte üzembe azokat az automatákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a vásárlók ujjlenyomatukkal fizessenek a kiválasztott üdítőért, vagy csokiért. Ehhez csak annyit kell tenniük, hogy hitelkártyájukat hozzárendelik ujjlenyomatukhoz és a rendszer a leolvasást követően automatikusan ráterheli a fogyasztást a kártyára.

„Bizonyos korcsoportok számára ez egy igen vonzó, modern szolgáltatás” – magyarázta John S. Ioannou, a vállalt elnöke. A cég jelenleg körülbelül 60 biometrikus automatát tesztel az Egyesült Államok észak-keleti régiójában.

Az érintőképernyőn válogathatnak a vásárlók az automata portékái közül
©

Ioannou szerint azonban a cég más technológiákkal is kísérletezik. A cég első embere fontosnak tartja, hogy a vásárló bevonva érezze magát a vásárlás folyamatába. Ennek érdekében az új automatákon 46 inches érintőképernyőn keresztül lehet leadni a rendelést. A felhasználó azonban nem csak egyszerűen a gombot nyomja meg, akár többféle képet is láthat a választott finomságról és a tápanyag-tartalmáról is bővebb információt kérhet.

Az automatákba szerelt kamerák segítségével megfigyelhető, hogy mi történik a külvilágban, a cég pedig vezeték nélküli internet-kapcsolattal is tervezi felszerelni a gépeket, hogy azok jelezni tudják, ha fogytán vannak a készleteik, illetve, ha valamilyen műszaki hiba lépett fel náluk. A rendszer még az elakadt pénzérmék érzékelésére is képes.

A tesztek 2010 végéig zajlanak, a vállalat utána értékeli a beérkezett adatokat és eldöntik, hogy folytatják-e a terjeszkedést az USA egyéb területein. Az Egyesült Államokon kívül egyébként olyan automatákat is tesztelnek, amelyek a vásárlók retináját képesek leolvasni, és ez alapján kiállítani a számlát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Le a jelszóval, le az ujjlenyomattal: a fülszőr az új azonosító

Pár évig kell még csak úgy járnunk, hogy megjegyezzük jelszavainkat, aztán minden eszközünk a testünkhöz lesz kötve, írja a Singularity Hub jövőkutató oldal. A biometrikus azonosítással kapcsolatos legújabb ötlet az, hogy fülünket, pontosabban a fülünk szőrsejtjei által kibocsátott rezgéseket használjunk PIN-kód helyett.

hvg.hu Vállalkozás

Ujjlenyomatunkkal is vásárolhatunk

Vásárlás ujjlenyomattal, bőrfelismerő szoftverrel és eladókat helyettesítő áruházi robotokkal - fogyasztás-ösztönző eszközök a Jövő Áruházában. A Metro csoport Düsseldorf melletti hipermarketjében jártunk és kipróbáltuk, milyen új technikai vívmányokkal segítik az eladást és mennyivel egyszerűbb sorban állás nélkül fizetni a kasszánál. Néhány éven belül a magyar boltokban is megjelenhetnek ezek a módszerek.

MTI Tech

Látható a letörölt ujjlenyomat is

Új módszert dolgozott ki az ujjlenyomatok azonosítására egy brit fizikus. Az eljárással akkor is azonosítható egy töltényhüvelyen hagyott ujjlenyomat, ha azt az érintés után letörölték.