szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy amerikai cég tesztelni kezdte az ujjlenyomattal, vagy retinaleolvasóval működő automatákat. Az új generációs rendszer arra is képes, hogy értesítse az üzemeltetőket, ha megakad benne egy pénzérme.

A FOX amerikai hírcsatorna értesülései szerint a massachusettsi Next Generation Vending and Food Service nevű cég idén helyezte üzembe azokat az automatákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a vásárlók ujjlenyomatukkal fizessenek a kiválasztott üdítőért, vagy csokiért. Ehhez csak annyit kell tenniük, hogy hitelkártyájukat hozzárendelik ujjlenyomatukhoz és a rendszer a leolvasást követően automatikusan ráterheli a fogyasztást a kártyára.

„Bizonyos korcsoportok számára ez egy igen vonzó, modern szolgáltatás” – magyarázta John S. Ioannou, a vállalt elnöke. A cég jelenleg körülbelül 60 biometrikus automatát tesztel az Egyesült Államok észak-keleti régiójában.

Az érintőképernyőn válogathatnak a vásárlók az automata portékái közül
©

Ioannou szerint azonban a cég más technológiákkal is kísérletezik. A cég első embere fontosnak tartja, hogy a vásárló bevonva érezze magát a vásárlás folyamatába. Ennek érdekében az új automatákon 46 inches érintőképernyőn keresztül lehet leadni a rendelést. A felhasználó azonban nem csak egyszerűen a gombot nyomja meg, akár többféle képet is láthat a választott finomságról és a tápanyag-tartalmáról is bővebb információt kérhet.

Az automatákba szerelt kamerák segítségével megfigyelhető, hogy mi történik a külvilágban, a cég pedig vezeték nélküli internet-kapcsolattal is tervezi felszerelni a gépeket, hogy azok jelezni tudják, ha fogytán vannak a készleteik, illetve, ha valamilyen műszaki hiba lépett fel náluk. A rendszer még az elakadt pénzérmék érzékelésére is képes.

A tesztek 2010 végéig zajlanak, a vállalat utána értékeli a beérkezett adatokat és eldöntik, hogy folytatják-e a terjeszkedést az USA egyéb területein. Az Egyesült Államokon kívül egyébként olyan automatákat is tesztelnek, amelyek a vásárlók retináját képesek leolvasni, és ez alapján kiállítani a számlát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Le a jelszóval, le az ujjlenyomattal: a fülszőr az új azonosító

Pár évig kell még csak úgy járnunk, hogy megjegyezzük jelszavainkat, aztán minden eszközünk a testünkhöz lesz kötve, írja a Singularity Hub jövőkutató oldal. A biometrikus azonosítással kapcsolatos legújabb ötlet az, hogy fülünket, pontosabban a fülünk szőrsejtjei által kibocsátott rezgéseket használjunk PIN-kód helyett.

hvg.hu Vállalkozás

Ujjlenyomatunkkal is vásárolhatunk

Vásárlás ujjlenyomattal, bőrfelismerő szoftverrel és eladókat helyettesítő áruházi robotokkal - fogyasztás-ösztönző eszközök a Jövő Áruházában. A Metro csoport Düsseldorf melletti hipermarketjében jártunk és kipróbáltuk, milyen új technikai vívmányokkal segítik az eladást és mennyivel egyszerűbb sorban állás nélkül fizetni a kasszánál. Néhány éven belül a magyar boltokban is megjelenhetnek ezek a módszerek.

MTI Tech

Látható a letörölt ujjlenyomat is

Új módszert dolgozott ki az ujjlenyomatok azonosítására egy brit fizikus. Az eljárással akkor is azonosítható egy töltényhüvelyen hagyott ujjlenyomat, ha azt az érintés után letörölték.