Tippek és trükkök, amelyektől kezesebb lesz a Chrome

2010. augusztus 16., hétfő, 05:10
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Akár vicces találós kérdés is lehetne: híres apától származik, egyre többen töltenek vele egyre több időt – mi ez?

Akár vicces találós kérdés is lehetne: híres apától származik, egyre többen töltenek vele egyre több időt – mi ez? A válasz: a Google Chrome, ami meglehetősen rövid idő alatt igen komoly pozíciót vívott ki magának a böngészők piacán. A siker érthető: egy gyors és jól kezelhető böngészőről van szó. Csiszolgatni, javítgatni azonban a jókon is lehet, ezért összegyűjtöttünk pár tippet, trükköt, billentyűkombinációt, hátha vannak, akik még nem ismerik ezeket.

Milyen oldalakon jártunk?
Első ránézésre nem is olyan egyértelmű, hol találjuk a korábban látogatott weboldalak listáját a Chrome-ban. Pedig ha a bal oldali, visszafelé léptető nyílra kattintunk a jobb egérgombbal, eg legördülő menüben máris látjuk, merre portyáztunk. Ha a menü utolsó pontjára, a „Minden előzmény megjelenítése” opcióra kattintunk, egy új ablakban napra és percre lebontva megjelenik, mikor merre jártunk, sőt a találatok között akár keresgélhetünk is.

Egy valóban kiadós lista szörfözéseinkről

Számolások a Chrome-ban
Logikus, hiszen a Chrome beviteli sora valójában kereső is: ha hirtelen egy számolási műveletet, átváltást kell elvégeznünk, elég, ha beütjük a beviteli mezőbe, s máris megnyílik a Google ablaka az eredménnyel.

Hogy is áll a forint? – becs szó, a Chrome-ba írtuk be

Nyisd meg fogd és dobd-dal!
Ha több fül is található Chrome-unkban, és azt szeretnénk, hogy valamelyik oldal külön ablakban nyíljon meg, egyszerű fogd és dobd módszerrel vigyük a fület az aktív oldal képére. Máris megnyílt a másik weboldal.

Egymás mellett az oldalak: drag and drop-pal

Ahol este abbahagytuk…
Tegyük fel, hogy egy hosszú, munkás nap végén jó pár fül van nyitva a Chrome-ban, amelyekre másnap reggel rögtön szükségünk lenne. Megtehetjük persze, hogy a böngészőből való kilépés nélkül áramtalanítjuk a gépet, amire a válasz az lesz, hogy a következő indításkor böngészőnk megkérdezi, hogy visszaállítsa-e az eredeti állapotot. Persze van ennél jóval elegánsabb megoldás is. Ehhez válasszuk ki a felső menüsorból a „Google Chrome személyre szabása és beállítása” (villáskulcsra emlékeztető) ikont, majd kattintsunk a Beállításokra. Ezután az Alapok fül következik, majd legfelül a Kezdő oldalak opciónál jelöljük ki az „Utoljára megnyitott oldalak újbóli megnyitása” pontot. Ugyanitt (pontosabban egy sorral lejjebb) több oldalt is meghatározhatunk, amelyeket másnap viszont szeretnénk látni böngészőnk indulásakor.

Weboldalak és teljesítmények
Kíváncsi arra, milyen weboldalának „teljesítménye”? Akkor kattintson az oldalra jobb egérgombbal, majd válassza az „Elem kivizsgálása” pontot. Kattintson a Resources fülre, majd engedélyezze a vizsgálatot (Enabla resource tracking). Érdekes, színkóddal és grafikonnal jelölt értékek jelennek meg az oldal valamennyi eleméről.

Ilyen a techline.hu egyik oldala, kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk

Ha kíváncsiak vagyunk arra, melyik oldal mennyi memóriát foglal le, és milyen CPU használattal jár, egyszerűen kattintsunk a jobb egérgombbal böngészőnk felső sávjába, majd válasszuk a Feladatkezelőt. Még a különböző bővítmények használatára is fény derül.

Dobja bárhova a letöltött fájlokat!
A Chrome egyik, nem mindenki által kedvelt sajátossága, hogy ha letöltünk egy fájlt a netről, az megjelenik a böngésző alján lévő csíkban is. Holott ez a megoldás előnyös, hiszen bármikor megnyithatjuk innen a fájlt, sőt még arra is van mód, hogy egyszerű fogd és dobd módszerrel valamelyik nyitott programablakba vagy akár az Asztalra is kitegyük.

Böngészés inkognitóban
Olyan oldalakra tévedtünk, amelyeknél még csak véletlenül sem szeretnénk, hogy előzményeink között maradjanak? Nos, ilyenkor jön jól az inkognitó ablak, ami további kellemes ráadással is szolgál: az ebben megnyitott oldalak semmiféle nyomot (még cookie-t) sem hagynak a számítógépen. Ha ilyen „védett” ablakban szeretnénk megnyitni egy oldalt, egyszerűen nyomjuk meg a Ctrl+Shift+N billentyűkombinácót.

Csak a fejléc utal arra, hogy „inkognitóban” netezünk

Véletlenül se!
Ha nagyon fontos volna, hogy egy fület még véletlenül se zárjunk be, egyszerűen kattintsunk rá a jobb egérgombbal, majd a megjelenő helyi menüben válasszuk a „Lap rögzítése” opciót. Ekkor a fül is megváltozik: hiába is keressük rajta a bezáró keresztet, ráadásul a fül szövege is eltűnik. Ugyancsak ezzel a menüvel (újbóli rákattintás az említett pontra) tudjuk oldani a zárat.

Billentyűkombinációkkal a Chrome-ban
Végül következzen néhány billentyűkombináció, azoknak, akik nem annyira kedvelik az egeret.

Ctrl+T:  megnyit egy új fület

Ctrl + 1, Ctrl + 2, Ctrl+ 3 stb.: a megfelelő sorszámú fülre ugrik

Ctrl+ Tab: sorba ugrál a füleken előre

Ctrl + Shift + Tab: visszafelé ugrál a füleken

Ctrl + B: elrejti a Chrome könyvjelző sorát, a billentyűkombináció újbóli lenyomásával visszaállítja

Ctrl + H: az előzmények ablak megnyitása

Ctrl + J: a letöltések oldal megnyitása

44 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. január 14., 12:08 Bíró Tamás

Én nekem emiatt nem tetszik a Chrome:

1. miért menübe rejtik el a dolgokat. kérek szépen ikonokat. ne keljen már plusz 6 kattintást végezni pl az előzményekre, letöltésekre. Tudom, vannak gyorsgombok. De azért gyakran használt dolgokat lehessen ikonosítani is.

2. előzménykezelője béna
3. firefoxban a címsorba beírok szótöredéket, akkor feldob egy görgethető listát. kb 5 másodperc alatt megvan a keresett oldal. Elvileg Chrome is tud ilyet, eddig nagy nehezen találtam valamit ami elvileg ezt hivatott beállítani. De miért kel külön bekapcsolni ezt. Miért csak az utolsó 5 látogatást mutatja?
4. kinyit kismillió chrome exet külön processként. Azaz egy fül egy exce a feladatkezelőben. Király!
5. Mások is írták, nincs normális beépített letöltéskezelője. Nem lehet kiválasztani hogy csak futtatni akarom. Muszáj letölteni, majd kattintani, elindítani (pl torrent), utána meg mehetek a könyvtárba és törölhetem le.

2010. augusztus 22., 16:29 muvi

Büszke vagyok a 42-re! :D Na végre végigolvastam a kommenteket. Az én véleményem az, hogy a Chrome azért lett népszerű, mert meglehetősen keveset tud: amire az átlagnak szüksége van. Gyorsan meg lehet tanulni, ezért egyből felhasználóbarátnak tűnik a kisérletezőnek. Ehhez persze társul, hogy valóban sokat reklámozza a google, és kapcsolt áruként érkezik sokmindenhez (pl Google Earth is). Az emberek többségének fingja nincs róla, hogy milyen tulajdonságok tennék kényelmesebbé a böngészést, ezért jó ez nekik. Ahogy laza is mondja, nem akarnak érteni hozzá. (nem kell a piros bogyó :) ) Itt jegyzem meg, hogy pont a FF kárára erősödik.

Fejlesztés: igyekeznek azon funkciókat integrálni, amiket más böngészők már tartalmaznak és hasznosnak tűnik. Erről szól ez a cikk is.

Az viszont kimondottan aggályos, hogy egy halom dolgot egyáltalán nem lehet befolyásolni benne. Ezen változtani kéne, mert sok ember előbb-utóbb nem robotként óhajt majd viselkedni.

2010. augusztus 21., 16:54 muvi

hol lehet beállítani, hogy ne akarjon frissíteni? portable verziónál ne kelljen már folyton +1-et klikkelni, hogy köszi, de nem kérek frissítést, mert úgysem vagy rá képes

2010. augusztus 21., 10:06 L4z4

Nekem nagyon úgy néz ki, az opera inkább a kockáknak való játékszer, mint a linux is. Lehet állítgatni, bütykölgetni..
Meg persze csomó olyat tud, ami az átlagnak nem kell. Persze van az a szöveg, ha nem kell, akkor kikapcsolom, és nem fogyaszt. Na, ezt inkább nem is láttam..
Ha a nagy opera bácsik azt akarnák, hogy terjedjen a stuffjuk, megírnák úgy, hogy mindent kényelmesen ki-be lehetne kapcsolgatni pl. egy OPTIONS menüben. Trükkös, ugye? Nem pedig bonyolult műveletekkel.. Miért kéne nekem annyira értenem a nethez, vagy akár a géphez, ha csupán böngészgetni és letölteni akarok?
Talán azért a FF a legnépszerűbb, mert sokat tud, mégis könnyű kezelni, és tényleg egész jó. Bár romlik, az tény. (az 1x minden szoftvert elérő megalománia)
Ma kipróbálom a chromeot. Ha felül vannak a fülek, már necces, de meglátom, hogy is mutat.. Sajnos a techline *** módon mindenről applés képet mutat, így a JÓVAL nagyobb vindózos közönség nem tudhatja, hogy nézne ki az neki.

2010. augusztus 21., 03:20 mqy

[url=http://www.comeonb2b.com/]wholesale handbags[/url]
[url=http://www.comeonb2b.com/]wholesale clothing[/url]
[url=http://www.comeonb2b.com/]wholesale shoes[/url][url=http://www.bestghdstraighteners.co.uk/]ghd[/url]
[url=http://www.bestlvbags.com/]louis vuitton handbags[/url]}wansantg2mqy
[url=http://www.theworkoutschedule.com/]p90x[/url]
[url=http://www.u99bootssale.com/]ugg boots[/url]
[url=http://www.2010christianlouboutinshoes.org/]christian louboutin[/url]
[url=http://www.rolexeswatch.com/]swiss watches[/url]
[url=http://www.vibramfivefinger.us/]vibram fivefingers[/url]
[url=http://www.vibramfivefingersshop.org/]vibram fivefingers[/url]
----
[url=http://www.ed-hardy-shirts.us/]ed hardy[/url]
[url=http://www.newghdstraightener.com/]ghd[/url]
[url=http://www.nfl-footballapparel.com/]nfl football apparel[/url]
[url=http://www.cheapu99boots.com/]ugg[/url]
------

További 39 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Tippek és trükkök, amelyektől kezesebb lesz a Chrome
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


Balázs Csaba: „Én mindig innen rendelek: http://emobi.hu” » Titkosügynökök mobiltokja


György Kövesdi: „"Ha valakinek nem tetszik az elődökhöz hasonlóan még mindig nagyon...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X