Jubileumi OpenOffice.org konferencia Budapesten

2010. augusztus 18., szerda, 08:00
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

A megnyitón Michael Bemmer, az Oracle alelnöke is köszöntőt mond, és bemutatja az újdonsült tulajdonos terveit az...

A megnyitón Michael Bemmer, az Oracle alelnöke is köszöntőt mond, és bemutatja az újdonsült tulajdonos terveit az OpenOffice.org-gal kapcsolatban.
Az Oracle a Sun Microsystems akvizíciója révén – amelyet az Európai Unió év elején hagyott jóvá – lépett be az OpenOffice.org és más, korábban a Sun által fejlesztett nyílt forrású termékek történetébe. Az irodai szoftver első szabadon letölthető és terjeszthető – ezzel együtt természetesen ingyenes – változatát még a Sun jelentette meg 2000 nyarán, miután az általa korábban megvásárolt StarOffice nevű programcsomag forráskódját megnyitotta. Az azóta eltelt egy évtized az OpenOffice.org szempontjából sikeresnek tekinthető.

A szoftvert több mint száz nyelvre fordították le, piaci részesedése Európa egyes országaiban eléri a 15-20 százalékot, míg – csak a legutóbbi verzió, az OOo 3.x  megjelenése óta – a letöltések száma meghaladja a 160 milliót.

A magyarországi helyzet az OpenOffice.org szemszögéből már közel sem ennyire biztató. A szoftver piaci részesedése – az ingyenes elérhetőség, a jogtiszta használat lehetősége, a teljes körű magyar nyelvű dokumentáció és az elérhető nagyvállalati támogatás ellenére – is alig haladja meg a 10 százalékot. A magáncélú felhasználáson túl, ami a teljes piacnak csupán egy és nem is feltétlenül a legnagyobb szelete, mód lenne mind az üzleti célú, mind az állami felhasználásra. A törvényi háttér adott, hiszen még az előző ciklusban megszületett a nyílt szabványok használatát támogató törvény, mint amilyen az Open Document Format (ODF), az OpenOffice.org fájlformátuma. Civil szervezetek – köztük a konferenciát szervező ODFA Magyarország – több ízben is kritizálták az előző kormány közbeszerzési gyakorlatát ezen a területen, mivel álláspontjuk szerint a nyílt forrású szoftverekre való átállással egy parlamenti ciklus alatt akár 100 milliárd forint lenne megtakarítható.

Amint azt Szakál Péter, az ODFA képviselője elmondta, ez a konferencia is hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentős lépések történjenek Magyarországon az elkövetkező években. A szervezők célja éppen ezért nem csupán egy színvonalas szakmai rendezvény lebonyolítása, hanem egy civil mozgalom – már amennyiben így tekintünk a nyílt forrású szoftvereket fejlesztő közösségekre – megismertetése egy szélesebb értelemben vett közönséggel. Amint megjegyezte, erre kitűnő alkalmat ad egy olyan rendezvény, amely a szabad szoftverek egyik legismertebb és legelismertebb példájának népszerűsítésére hivatott.

A szeptember 1. és 3. között zajló konferencia szakmai részének, amely több mint 80 előadást foglal magában, a Central European University (CEU) ad otthont. Itt a főbb témakörök a nyílt szabványokon keresztül megvalósuló interoperabilitás, a közigazgatás, az oktatás területén való alkalmazás lehetőségei, a nemzetközi migrációs tapasztalatok, valamint a mobil eszközökön való futtatás lesznek.
Szeptember 1-jén a Gödör Klubban az „Open Fesztivál” a szigorúan vett informatikai, üzleti témakörök iránt érdeklődőkön kívül azokat is várja, akik fogékonyak a szabad szoftverek szellemisége – nyíltság, átláthatóság, szabadság – iránt. Az ingyenes rendezvények között lesz majd kiállítás a szerzői jog történetéről, koncertek, születésnapi meglepetések.

2 HOZZÁSZÓLÁS
2010. augusztus 30., 14:48 Cube Dave

INGYEN AJÁNDÉKOK - Egy pillantást megér -> Tényleg kiküldik, és ezt be is tudom bizonyítani. Csak írj a chat vagy kapcsolat menüpontban.

https://sites.google.com/site/ootzfansite

2010. augusztus 18., 09:05 pulykakakas

Gratulálok a csapatnak, jó munkát végeznek. Csak a füles dokumentum kezelést csinálják már meg!

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Jubileumi OpenOffice.org konferencia Budapesten
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X