szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövő év elején jelenik meg a Sakshat nevű indiai gyártmányú tábla-PC, amely rendkívül olcsó ára miatt széles körben terjedhet el.

A Digital Trends weboldal értesülései szerint a Sakshat táblagépeket ugyanaz a cég – a HCL Technologies - gyártja majd, amelyik a világ legolcsóbb Windows operációs rendszert használó laptopját, a Classmate PC-t készítette 2008-ban. Az eszközt kormányzati megrendelésre fejlesztik, az indiai vezetés az első ütemben százezer darabos megrendelést adott le a gyártó cégnek.

A gépek első tesztjét a rádzsásztáni Technológiai Intézet végzi majd, ahol laboratóriumi és terepvizsgálatoknak is alávetik majd a Sakshat-ot, különös tekintettel a különböző időjárási körülményekre. A vizsgálatok után a kormányzat további egymillió darabot rendelne a táblagépekből, amelyet egyetemisták között osztanak majd szét 2011. második felében. Erre mintegy 300 millió rúpiát, azaz közel 6,5 millió dollárt különítettek el.

A Wall Street Journal Livemint.com nevű weboldalának értesülései szerint a gép 7 vagy 9 inches kiejlzővel jelenik meg, előre telepített videolejátszóval, online konferenciahívások lebonyolítására alkalmas szoftverrel, PDF-olvasóval, nyílt forráskódú Open Office irodai szoftvercsomaggal és internetes böngészővel. A Sakshat-hoz wifin, vagy USB-n keresztül lehet csatlakozni, s 2 gigabájtos memóriamodul kap benne helyet. Olcsósága mellett másik legfőbb erénye, hogy rendkívül kevés energiára (2 watt) van csupán szüksége.

A kormányzati megrendelések miatt a szakemberek azt várják, hogy a becsült 35 dolláros ár a jövőben még kevesebb lesz.

HVG HVG Hetilap

Folytatódó iPad-mánia

Ausztráliában, Japánban, Kanadában, valamint Francia-, Német-, Olasz- és Spanyolországban, Nagy-Britanniában és...

MTI Tech

Gazdagok és egocentrikusak az iPad-tulajdonosok

Tipikusan jómódúak és egocentrikusak az Apple első táblagépének tulajdonosai - derül ki egy friss felmérésből, amely szerint az iPadet elsősorban a 30 és 50 év közötti munkamániás üzletemberek vásárolják.

hvg.hu Tech

Öt 'iPad killer'

Ugyanaz történik az iPaddel, mint ami anno az iPhone esetében lezajlott: a szórakoztató-elektronikai termékek gyártói sietnek piacra dobni a saját táblagépüket. Öt komoly 'iPad killer' versenytárs is ringbe száll a Telegraph összeállítása szerint.

hvg.hu Napi merítés

Az iPad már a műtőben van

Az iPad számos hátránya górcső alá került már, mégis bekövetkezett: japán orvosok műtét közben iPad-en nézegetik a beteg CT-felvételeit – olvasható a MedIQ blogon.

MTI Tech

Izrael feloldotta az iPad tilalmát

Izrael feloldotta vasárnap az iPad amerikai táblagépek használatának tilalmát, a korlátozást attól tartva rendelték el a hónap elején, hogy a készülékekbe épített vezeték nélküli (Wi-Fi) kapcsolat jelerőssége jóval meghaladja az európai és izraeli szabványokban meghatározott értéket, befolyásolva más kommunikációs eszközök működését.

hvg.hu Tech

A Lenovo is beszáll a táblagépek versenyébe

A kínai cég, amely a világ negyedik legnagyobb PC-gyártója, bejelentette, hogy piacra dobja saját táblagépét, amellyel az Apple iPadjének kíván konkurenciát támasztani. A LePad fantázianevű készüléken a Google Android operációs rendszere fut majd.

hvg.hu Napi merítés

A lapkiadók nem lelkesednek az iPad iránt

Láthatóan nemcsak az európai vásárlók, hanem a lapkiadók lelkesedése is fékezett az iPad iránt. Miközben a legnagyobb amerikai kiadók mindent megtettek, hogy részesei legyenek az iPad premierjének, európai kollégáik inkább kivárnak - írja a Médiablog írója.