szerző:
MTI

Dinoszauruszok, mamutok, világító ásványok, növények és természetismereti tanműhely áll majd a gyermek és felnőtt látogatók rendelkezésére a Kézbe vehető természet - interaktív kiállítások a Föld történetéből és a Kárpát-medence kincseiből nevű projekt 2011-es indulásával a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A Ludovika Akadémia műemléki épületében a Lovarda 700 négyzetméteres galériája kap új köntöst elsőként - a tervek szerint - 2011 februárjára. Ott kap helyet a Kárpát-medence élővilágának fejlődését bemutató, Az élet bárkája című interaktív tárlat sok tárggyal, így a neandervölgyi, a vértesszőlősi, a rudabányai és az ipolytarnóci lelet alapján rekonstruált ősemberrel - mondta el Bajzáth Judit főigazgató-helyettes.

Hozzátette, hogy a látogatók régi kedvencei: a bárka, a mamut és a dioráma megmaradnak, sőt a kisgyermekek testmagasságában interaktív játékokat is tesznek, labirintust alakítanak ki, s azon keresztül igazi feladványokat kell majd megoldaniuk.

A biológiai sokféleség jegyében egy 9 és fél méteres őscápa is helyet kap a tárlaton, de lesz 600 preparátum, bemutatják a magyarországi vizes-, erdős-, karsztbokor erdős-, szikes-, löszös- és homoki élőhelyeket, mezőgazdasági területeket, sőt még a gyomnövényekkel is megismerkedhet az érdeklődő.

Három életnagyságú rekonstruált dinoszaurusz, a Magyarországon az utóbbi évtizedben előkerült és tudományos szenzációként számon tartott dinoszaurusz-maradványok is láthatók lesznek, sőt a gyerekek őslénykutató feltáráson vehetnek részt a Lovarda földszintjén 2011 októberében megnyíló kiállításon.

Ahogy Bajzáth Judit elmondta, a földszint 330 négyzetméteres részén a dinók mellett állandó ásványtani tárlat is lesz mikroszkóppal, műszerekkel. A fajhatározó beszélni fog, így a vakok és gyengén látók is élvezhetik a kiállításokat. A múzeum jelszava: Mindent a kéznek!, mert az a cél, hogy minden korosztálynak megfogható közelségbe kerüljenek a tárgyak.