szerző:
techline.hu

Aki készített már fotót, az tudja, hogy a megfelelő beállítások és fényviszonyok után a legtöbb gond általában a...

 Aki készített már fotót, az tudja, hogy a megfelelő beállítások és fényviszonyok után a legtöbb gond általában a fókusszal van. Egy tökéletesen fókuszált képet elkészíteni nem is olyan könnyű. Ráadásul, ellentétben a színhőmérséklettel és egyéb paraméterekkel, a fókuszt bizony már nem tudjuk utólag korrigálni: ha a kép egyes részi „homályosak”, mert rossz helyre fókuszáltunk, akkor az bizony úgy is marad.

Nos, ennek az áldatlan állapotnak hamarosan vége: az Adobe legújabb találmánya, A Plenoptic lencse-technológiára épülve megoldja nekünk, hogy a fókuszt utólag állítgathassuk az elkészült képeken.

A Plenoptic (más néven polydioptric) technológia és kamera nem teljesen új, eddig azonban nem igazán foglalkozott vele az Adobe. Most azonban Todor Georgiev  az Adobe vezető kutatója egy kissé szárazon előadott, ám igen látványos videóval lepte meg a netezőket. A rövid kis videón, az Adobe Plenoptic látható működés közben.

Az eljárás lényege, hogy egy lencse helyett, rengeteg apró lencsét használnak a kép készítéséhez – tulajdonképpen nem egy, hanem sok száz fotó készül ugyanazon időpontban, mindegyik más-más fókusz paraméterekkel. A megfelelő algoritmusok segítéségvel ebből a sok képből előállítható egy fotó – többféle fókusz beállítással. [forrás: Laptop Magazine]

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!