Újabb fantasztikus Adobe találmány: tűéles, fókuszált képek – utólag!

2010. szeptember 24., péntek, 06:34
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Aki készített már fotót, az tudja, hogy a megfelelő beállítások és fényviszonyok után a legtöbb gond általában a...

 Aki készített már fotót, az tudja, hogy a megfelelő beállítások és fényviszonyok után a legtöbb gond általában a fókusszal van. Egy tökéletesen fókuszált képet elkészíteni nem is olyan könnyű. Ráadásul, ellentétben a színhőmérséklettel és egyéb paraméterekkel, a fókuszt bizony már nem tudjuk utólag korrigálni: ha a kép egyes részi „homályosak”, mert rossz helyre fókuszáltunk, akkor az bizony úgy is marad.

Nos, ennek az áldatlan állapotnak hamarosan vége: az Adobe legújabb találmánya, A Plenoptic lencse-technológiára épülve megoldja nekünk, hogy a fókuszt utólag állítgathassuk az elkészült képeken.

A Plenoptic (más néven polydioptric) technológia és kamera nem teljesen új, eddig azonban nem igazán foglalkozott vele az Adobe. Most azonban Todor Georgiev  az Adobe vezető kutatója egy kissé szárazon előadott, ám igen látványos videóval lepte meg a netezőket. A rövid kis videón, az Adobe Plenoptic látható működés közben.

Az eljárás lényege, hogy egy lencse helyett, rengeteg apró lencsét használnak a kép készítéséhez – tulajdonképpen nem egy, hanem sok száz fotó készül ugyanazon időpontban, mindegyik más-más fókusz paraméterekkel. A megfelelő algoritmusok segítéségvel ebből a sok képből előállítható egy fotó – többféle fókusz beállítással. [forrás: Laptop Magazine]

4 HOZZÁSZÓLÁS
2010. szeptember 24., 16:16 Váradi Zsolt

"tűhegyes" vagy "pengeéles" , de semmiképpen nem tűéles :-) szerintem

2010. szeptember 24., 09:38 XY

Ez olyasmi, mint 3D-nél a ZDepth - utólag beállítható mélységélesség.

2010. szeptember 24., 09:14 jade

gondolom az lehet az értelme, hogy utólag lehet "művészkedni" a fókusszal, meg variálni

szal nem annyira a "sikerül nem sikerül exponáláskor", hanem inkább az utómunka, na abban nagy segítség lehet

kérdés mennyibe kerül majd egy ilyen gép

2010. szeptember 24., 08:51 Android

Ezzel csak 1 baj van, mégpedig az, hogy aki ért a fényképezéshez, az tud focus-t állítani manuálisan. Aki meg nem ért hozzá,az digitálisat használ, és a gép magától oda fókuszál ahova "néz".
Megmondom őszintén mióta digitális képünk van, ilyen képet még nem sikerült lőnöm.

Ha a mozgás miatti elmosódást tüntetné el, akkor nobel díjat érte! De feltehetően nem azt fogja, hisz nincs miből alapoznia, és nincs azon egy éles résznyi kép, hogy hozzá állítsa.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Újabb fantasztikus Adobe találmány: tűéles, fókuszált képek – utólag!
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Az, hogy az Apple együttműködik egy közkedvelt app mögött álló céggel, előrevetíti, hogy egy remek funkció kerül mobil operációs rendszere...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X